Svalovec Jablonický míří do New Yorku

Olomouc - Na vrcholnou soutěž profesionálních kulturistů v New Yorku odlétá Pavol Jablonický, který v současnosti působí v Olomouci. Jediný český profesionální kulturista však dopředu o žádných plánech nechce ani slyšet. "Před soutěží je lepší mlčet. Nedá se říct, jestli někoho porazím, nebo ne. Tuto soutěž vnímám jako konfrontaci v Americe, kde se tímto sportem žije," popsal Jablonický svůj vztah k Noci šampionů.

Soutěž má podle něj neopakovatelnou atmosféru, když se odehrává v divadle na Broadwayi. Samotná příprava u českého závodníka trvá čtyři až pět měsíců. "Dostat se do formy se podaří dvakrát za rok," odůvodňuje časovou náročnost.

I přes dlouhý trénink se chce Jablonický vypořádat s několikahodinovou aklimatizací po svém. "Skočím rovnou do toho," nepřipouští žádný přípravný pobyt za oceánem.

Jablonický ve světě profesionální kulturistiky působí jedenáctým rokem a na Noci šampionů bude startovat posedmé. Dosud nejlepšího výsledku dosáhl před dvěma lety v Torontu, kde vyhrál kanadskou Grand Prix.

I když mezi profesionály vstupoval s titulem mistra světa, tyto dva světy se od sebe značně liší. "Je to rozdíl, jako když patříte do špičky české fotbalové ligy a přestoupíte do Barcelony. První dva roky z konkurence padáte na zadek," vzpomíná Jablonický.

Veřejnost má kulturistiku spojenou s dopinkem, což však Jablonický odmítá. "U prokázaného dopinku již nikdo do hloubky neví, o co se skutečně jednalo. Tento sport se chová profesionálně," oponuje.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž