Karel Abraham, majitel Masarykova okruhu

Karel Abraham, majitel Masarykova okruhu | foto: Radek Miča, MAFRA

Unikátní střelnice leží ladem. Majitel Abraham se nedohodl se svazem

  • 6
Sportovní střelci mají sice u Brna unikátní areál, ten však nemohou využít. S majitelem Masarykova okruhu se totiž nedohodli na podmínkách svého působení. Tím majitelem je společnost A. B. R. Invest, kterou vlastní Karel Abraham starší. Informuje brněnský deník Rovnost.

S 80 stanovišti byla střelnice Kývalka největší v republice, podobná je nejblíže v Mnichově. Dvanáct klubů se 160 sportovci se nyní musí spokojit s náhradními řešeními.

"Vrátili jsme se z luxusních prostor o osmnáct let zpátky. Vyhlášené závody z Kývalky jsou pro nás minulostí. Budova střelnice přitom slouží jako sklad," řekl brněnskému deníku trenér brněnského střeleckého centra mládeže Stanislav Hlaváček.

Střelnici s parametry pro světové soutěže postavili sportovci v roce 1991 za 78 milionů korun. Za dvacet let se však nedočkala výraznějších investic do oprav. Podle Abrahama, jehož společnost ji koupila za 20 milionů, může za uzavření střelnice svaz.

"Vždy jsem byl nakloněný tomu, aby tam střelci zůstali," řekl Abraham. Nabídl prý pronájem za symbolickou korunu ročně s tím, že svaz zaplatí energie. "Přišli s tím, že v tom případě chtějí pronájem jen na léto. Já bych tak platil vše a střelci nic," uvedl Abraham. Roční provoz střelnice stojí přes milion korun.

Proč firma A. B. R. Invest nezprovoznila střelnici komerčně pro všechny zájemce, jak Abraham sliboval před rokem, neřekl. Nechtěl se vyjadřovat ani k tomu, v jaké fázi je plán stavět v části areálu luxusní hotel.

Vedení střeleckého svazu vinu za uzavření sportoviště odmítá. "Neměl jsem pocit, že bychom měli platit jen provozní náklady," řekl prezident svazu Petr Baroch. Podle něj svaz hledá pozemky, kde by bylo možné postavit novou střelnici.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž