Tomáš Berdych

Tomáš Berdych - MĚL NAPILNO. Tenista Tomáš Berdych se teď sice chystá v Ostravě na utkání Davis Cupu, ale včera stihl převzít v Prostějově cenu pro Sportovce roku 2006 Olomouckého kraje. | foto: Luděk Peřina, MF DNES

Prostějovští tenisté ovládli předávání cen

Prostějov - Podruhé za sebou získal cenu nejlepšího sportovce Olomouckého kraje Tomáš Berdych. Šestý ročník ankety ovládli právě tenisté – nejlepším juniorem byl vyhlášený Dušan Lojda a cenu pro nejlepšího trenéra dostal Jaroslav Navrátil, nehrající kapitán českého týmu pro Davis Cupu.

"Každá taková cena je příjemná. Připomene úspěchy z minulé sezony. Je to milé," řekl vítěz ankety Berdych, který ziskem trofeje pomalu dohání Jiřího Nováka. Ten vyhrát třikrát. "Chtěl bych se mu vyrovnat. K tomu je zapotřebí letos vyhrát nějaký turnaj nebo úspěch v Davisově poháru," počítá Berdych.

Úspěch v letošním ročníku ankety ležel hodně vysoko. Druhý v pořadí, kanoista Tomáš Slovák, k zisku stříbra potřeboval světový titul, stejně jako třetí fittneska Gabriela Kubešová.

"Úspěchů sportovců Olomouckého kraje bylo v minulé sezoně hodně, a proto bylo konečné rozhodování hodně těžké. Všechny ale těšila. Máme radost, jak naši zástupci reprezentují celý kraj v celosvětovém měřítku," poznamenal k anketě Ivan Kosatík, hejtman Olomouckého kraje, který anketu pořádá.

Pro cenu si osobně nemohl přijít kanoista Slovák, který se připravuje na novou sezonu. "Je na soustředění a pracuje na tom, aby se podobným způsobem obsadil i v příštím roce," řekl tiskový mluvčí spolupořádající TK Plus David Lenz.

Vyhlašovatelé soutěže nezapomínají ani na handicapované sportovce. Ocenění byli vrhačka Eva Kacanu a Marcel Pipek, který se věnuje handbike.

Celkem bylo uděleno prvenství v devíti kategoriích. Pořadatelé ale nezapomněli ani na bývalé sportovce, kteří šířili slávu českého sportu v minulosti. Zvláštní cenu dostal stříbrný medailista ve střelbě z Melbourne v roce 1956 Otokar Hořínek.

Cenu Olomouckého kraje pak obdržel vítěz olympiády v Barceloně, desetibojař Robert Změlík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž