Plavec doma klesl o čtyřicet stupňů

  • 1
Brno - Jen vzpomínat už může znojemský plavec Květoslav Svoboda na dovolenou na Kanárských ostrovech, kterou dostal za odměnu po medaili z prosincového mistrovství Evropy v Dublinu. Týden v letovisku na jih od Las Palmas utekl jak voda. "Nádherně jsem si odpočinul," libuje si druhý nejlepší český plavec.

"I když úplně klasická dovolená to nebyla, poctivě jsem tam regeneroval a dal se dohromady," dodal.

S přítelkyní Veronikou kromě opalování chodil hrát tenis nebo minigolf, plaval v hotelovém bazénu. Zvláštní zážitky mu přinesla silvestrovská noc, tolik odlišná od oslavy, kterou prožíval v Česku.

Na pobřeží, kde teplota vzduchu překračovala 30 stupňů, by mohl slavit v plavkách. "Přípitek a věci okolo byly běžné, ale klima a hlavně ohňostroj, to jsem ještě nezažil. Ohňostroj trval dvacet minut a byl nádherný," zasnil se Svoboda ještě po bezmála dvou týdnech odstupu.

S lehce načervenalou tváří, památkou po horkém slunci, se Svoboda vrátil do české zimy. Na pomyslné stupnici teploměru překonal 40 stupňů, přesně o tolik klesl níž.

Minulý týden ho vyhlásili druhým nejlepším plavcem republiky. Vyhrála, jak jinak, Ilona Hlaváčková. Byť neobhájil prvenství z předchozího roku, necítil znojemský kraulař zklamání. "Ilča si to zasloužila, neboť byla pro letošek na mistrovství světa lepší," prohlásil Svoboda.

V pátek odjede na své první závody v roce 2004, startovat bude v Německu. Hlavním bodem jeho lednového programu je ale odlet na dlouhodobé soustředění v Jihoafrické republice, kde bude pět týdnů tvrdě trénovat.

Zakotví nejspíš v Durbanu, který je vyhlášeným centrem pro přípravu nejen českých sportovců. "Teplo nám oběma svědčí, ale tentokrát se nejedeme rekreovat," říká s úsměvem Jiří Kyněra, plavcův trenér.

Jaro Květoslava Svobody
25. ledna: Odlet na soustředění do Jihoafrické republiky (soustředění potvrvá 5 týdnů, nejspíš v Durbanu)
6. března: Axis Cup, Jihlava
13. března: Odlet na Kanárské ostrovy (soustředění potrvá dva týdny)
6. dubna: Velká cena Ostravy, první letní závod na padesátimetrovém metrovém bazénu
23. dubna: Austria Cup, Vídeň
10. - 16. května: Mistrovství Evropy v Madridu.

Tréninkový pobyt v teple bude na jaře dlouhý, protože necelé dva týdny po návrat z Durbanu se Svoboda, po zastávce na závodech v Jihlavě, přesune na Kanárské ostrovy.

A ani tentokrát to nebude repríza silvestrovské regenerace. Jediný sportovní cíl, který Svoboda nosí v hlavě, je olympiáda. "Musím o sobě a svých výkonech pořád přemýšlet, i na tréninku dělat všechno perfektně, zautomatizovat se jako stroj," říká.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž