Český judista Pevel Petřikov (v modrém) v akci.

Český judista Pevel Petřikov (v modrém) v akci. | foto: Reuters

Judista Petřikov vyléčil prst a vrací se. Olympiádu ještě neřeší

  • 0
Hned na startu nové sezony mu utekly dvě významné soutěže, kde se daly sbírat body do žebříčku, jenž příští rok určí účastníky blížících se olympijských her v Tokiu. Hradecký judista Pavel Petřikov do ní tak vstoupí až v pátek, jeho letošní premiérou bude Grand Slam v německém Düsseldorfu.

„Sice začínáme později a nezúčastnili jsme se předcházejících grandslamových závodů v Tel Avivu a v Paříži, ale není to zase taková ztráta, která by se nedala dohnat,“ říká trenér Pavel Petřikov starší před pátečním vystoupením svého syna v Německu.

Opožděný vstup do sezony, jenž následuje bez několika dnů po čtyřech měsících od posledního loňského, má své opodstatnění. Souviselo právě s říjnovým závodem v Abú Zabí, kde sice hradecký judista obsadil slušné 9. místo, ale zároveň se zranil. Ve druhém zápase si totiž vykloubil prostředníček na ruce. Zvládl si ho sice nahodit zpátky - nic jiného mu ani nezbývalo, protože zásah lékaře uprostřed zápasu není možný - zápas dotáhnout do vítězného konce, ale víc už nešlo.

„Byl to obrovský handicap, vlastně jsem se pral na jednu ruku a to je velmi těžké,“ popsal Petřikov mladší říjnový problém.

Navíc tím odstartoval týdny, kdy se judu nemohl prakticky věnovat. Byť sezona skončila, tak se zranění podepsalo na začínající přípravě na další. „Prst byl dlouho nepoužitelný a pro judo nešlo nic dělat. Ještě ani ne v prosinci, kdy už měla běžet příprava,“ poznamenal Petřikov starší.

I proto se nakonec rozhodli, že první dva významné podniky vynechají. „Nemělo to cenu, raději jsme se věnovali přípravě. Ve Francii Pavel sice byl, ale jen na soustředění,“ vysvětluje Petřikov starší.

Jeho syn vstupuje do druhé sezony ve váze do 66 kilogramů, předtím dlouhá léta zápasil v nejlehčí šedesátce. V ní se dvakrát kvalifikoval na olympijské hry, nyní před sebou má první možnost ve vyšší kategorii. Olympijská kvalifikace už běží. „Tentokrát bude ještě těžší než dřív, protože Evropa bude mít méně míst, kvóty se snížily,“ přibližuje trenér Petřikov.

Plány na třetí start na olympijských tatami ale zatím Petřikovové neřeší. Ostatně o tom už oba mluví od olympiády v Riu, kde mladší z nich závodil. „Řeším každou sezonu a na jejím konci se uvidí,“ tvrdí Petřikov mladší od té doby.

Letos na tom je podobně. Výhled startovat potřetí na olympijských hrách je lákavý, bezprostřední zájem ale směřuje jinam. „Letos to je určitě srpnové mistrovství světa. Podle toho, jak vše dopadne, se uvidí, co dál,“ uvedl trenér.

Dál už přijde olympijská sezona, v níž je pro Petřikova mladšího vedle olympiády ještě jeden záchytný bod - květnové mistrovství Evropy v Praze. „To je velké lákadlo,“ připouští na prahu sezony letošní.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž