Patrony plavecké soutěže jsou Hlaváčková a Řehula

Praha - Plavkyně Ilona Hlaváčková a triatlonista Jan Řehula jsou patrony 11. ročníku plavecké soutěže měst, kterou vyhlašuje Informační centrum Sportu pro všechny při Českém olympijském výboru. Akce určená rekreačním plavcům všech věkových kategorií tak poprvé v historii získala otevřenou podporu špičkových sportovců. Oba patroni se chystají soutěž podpořit i osobní účastí v bazénu. Plavecká soutěž měst se letos uskuteční 9. října, kdy budou mít všichni zájemci možnost si v přihlášených bazénech zdarma na čas zaplavat 100 metrů.

Dosažené výkony budou přepočteny podle bodových tabulek zohledňujících věk a pohlaví a celkové pořadí bude určeno součtem bodů za 500 nejlepších výkonů ve třech kategoriích měst nad 15000 obyvatel.

U nejmenších měst bude zahrnuto 250 výkonů. Stejně jako loni se i letošního ročníku zúčastní slovenská města, zatím je jich přihlášeno jedenadvacet.

Oba patroni se sami chystají skočit do bazénu. "Chtěla bych plavat v rodném Jičíně. Pokud by se to nepovedlo, plánuju účast v některém z pražských bazénů," uvedla na dnešní tiskové konferenci Ilona Hlaváčková. Jan Řehula si chtěl sto metrů zaplavat v bazénu v Českých Budějovicích, zde však visí kvůli povodním nad konáním soutěže otazník.

Již v polovině září se rozbíhá další akce rekreačního sportu pod patronací ČOV. Od 16. září do 2. října se mohou základní a střední školy zúčastnit 11. ročníku "Zátopkových štafet". Tyto běžecké soutěže smíšených štafet se konají na tratích, na nichž získal Emil Zátopek v roce 1952 zlaté olympijské medaile.

Na pět a deset kilometrů reprezentuje každou školu pětadvacet běžců, o maratón se rozdělí dvaačtyřicet chlapců a děvčat. I letos se očekává účast několika stovek štafet, tedy přibližně patnácti tisíc běžců.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž