Medaile pro nejlepší na akademickém mistrovství světa v orientačním běhu...

Medaile pro nejlepší na akademickém mistrovství světa v orientačním běhu vytvořila Gabriela Soukalová. | foto: ČTK

Cenná trofej. Medaile pro orientační běžce navrhla Soukalová

  • 8
Dvojnásobná stříbrná medailistka z olympijských her Gabriela Soukalová se stala poprvé autorkou medailí. V sobotu její dílo ponesou na krku akademičtí orientační běžci z celého světa, kteří po celý tento týden poměří své síly v okolí Olomouce, Prostějova a Kroměříže.

Biatlonistka z Jablonce nad Nisou, která je absolventkou oboru ražené medaile a mince, zvolila motiv střelky z kompasu a na rubu nechybějí dominanty Olomouce.

„Zajímavostí je unikátní upevnění stuhy, které si Gabriela prosadila. Medaile nemá žádné očko ani poutko, stuha je přímo vřezána do medaile. I ve firmě, kde byla medaile vyráběna, to dělali poprvé. Je to zvláštnost pro vytváření nového postupu při vytváření medailí pro sportovní soutěže,“ uvedl ředitel akademického mistrovství světa v orientačním běhu Dušan Vystavěl.

„Nechtěla jsem na přední straně použít obvyklý motiv běžce. Ráda dělám věci netradičně, snažila jsem se spíše o jednoduchost a čistotu,“ vzkázala Soukalová, která byla přítomna i první ražbě v Železném Brodu.

Medaile pro nejlepší na akademickém mistrovství světa v orientačním běhu vytvořila Gabriela Soukalová.

Pro absolventku Vyšší odborné uměleckoprůmyslové školy v Jablonci to byla první realizovaná medaile.

„Ze všech nabídek jsem si vybrala akademické mistrovství. Orienťák jsem běhala na škole celkem rychle, ale vždycky jsem se ztratila,“ zavzpomínala Gabriela Soukalová.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž