Na Ibize na triatlonisty prší a fouká

Praha, Ibiza - Neděli nestráví reprezentanti v dlouhém triatlonu v klídku. Na Ibize totiž v 7,30 startuje mistrovství světa. Česká výprava odlétala na šampionát s očekáváním slušného výsledku. "Atmosféra v týmu je vynikající," sděluje z dějiště závodu koordinátor reprezentace Jiří Jelínek. "Výborně vypadají zejména v plavání Honza Strangmüller a Honza Vodehnal," doplňuje informace. Pohodu potvrzuje i jednička týmu Petr Vabroušek: "Všichni se cítí skvěle - příprava probíhá podle plánu."

Proti téměř tropickým dnům ve středu Evropy, jsou na tom závodníci na jihu starého kontinentu ale o poznání hůř. „Když jsme dorazili, bylo ideální počasí 22 stupňů a bezvětří. Moře mělo osmnáct stupňů, plaveme v neoprénech buď v něm, nebo v hotelovém bazénu, kde je také mořská voda,“ dodává Jelínek.

Ovšem teploty v posledních dnech klesly. „Tři dny je kolem sedmnácti stupňů, fouká silný vítr a prší,“ popisuje změnu Vabroušek. „Když zaprší při závodě, stane se ze zdejších nasolených silnic kluziště,“ varuje před cyklistickou částí závodu držitel nejlepšího českého umístění na Havaji, kde se v loňském roce dostal mezi nejlepších dvacet. Doufá, že chladné a větrné počasí do závodu nevydrží. „Trocha tepla ze středu Evropy by nezaškodila,“ dodává,.

Podle Vabrouška bude o nadějích na konečné umístění hodně rozhodovat dobré zvládnutí dlouhé plavecké části v přístavu. Právě plavání nebývalo jeho nejsilnější stránkou, ale před odletem byl s posledními testy velmi spokojen. „Pak bude důležité dobře zvládnout náročné pětikilometrové stoupání, které na kole pojedeme dvakrát.“

Startovat by mělo kolem tisícovky ironmanů z celého světa, v elitní kategorii kolem osmdesáti mužů a přes třicet žen.

„Tradičně silní budou sběratelé medailí z předchozích šampionátů: Dánové, Francouzi a Němci. Je třeba počítat i s domácími Španěly a s Belgičiany,“ říká ke konkurenci Vabroušek.

Co by považoval za úspěch koordinátor týmu? „Dva muže do šestnácti a Gábinu Losktovou do dvanáctého místa, družstvo mužů tak do pátého, pak bychom mohli slavit.“ vysvětluje, co od závodu čeká a přidává poslední informaci. „K týmu dorazil ve středu ještě Tomáš Petr, který požádal o start na takzvanou divokou kartu.“

Závodníky v neděli čeká 4 km plavání, 120 km na kole a 30 km běhu. Před odletem z Prahy doufal Strangmüller, kterému vyhovují kratší objemy, než má klasický ironman s umístění do patnácti a Vabroušek, který má radši delší závody, chce do první desítky. Poslední členem týmu, který v neděli zkusí štěstí je Lukáš Vrobel.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž