Na dostizích ´došli´ žokejové

Pardubice - Hledá se volný žokej. Značka: Spěchá. Takový inzerát si mohli někteří trenéři pověsit na svou stáj při pardubickém mítinku. Měli koně, ale neměli koho posadit do sedla. Jezdci došli! "Není to moc časté, ale párkrát jsem to už zažil. Jednou byly nervy i před Velkou," řekl Josef Bartoš, vítěz loňské Velké pardubické.

První polovina mítinku se změnila ve festival pádů a zranění. A na konci museli být někteří koně vyškrtnuti. Byli do dostihu připraveni, ale nenašel se použitelný jezdec.

"Přitom dráha byla dobrá. Docela jsem se divil, že je tolik pádů," tvrdí Bartoš. "Byl to prostě den blbec," dodal Jaroslav Myška, vítěz úvodní kvalifikace na Velkou pardubickou.

Lékařská služba si na nedostatek práce rozhodně nemohla stěžovat. A sanitky musely několikrát vyrazit do nemocnice.

"Mohli by tam zřídit druhou vážnici," sarkasticky pronesl jeden z diváků u paddocku. Pro pět žokejů skončil mítink předčasně.

"Není to příjemné, ale pády k dostihům patří," pronesl Václav Luka starší, prezident Jockey Clubu. Do nemocnice putoval i jeho syn.

Ve druhém dostihu se hned na první překážce neudržel v sedle favorizovaného Taggs Shadowa a skončil pod kopyty koní.

"Má těžký otřes mozku, zlomený nos, sešívali mu ústa a obočí," prozradil Luka starší. "Jsou to bolestivá zranění, ale ruce, nohy a páteř má v pořádku.

Do týdne bude zpět v sedle." Hůře dopadl Vladimír Černý. Jeho Kirasjer se přes něho po klopýtnutí na proutěné překážce převalil a jezdec zůstal bezvládně ležet na dráze. Dostih musel být zastaven.
"Má nalomené dva hrudní obratle a rozdrcené předloktí," uvedl Luka starší.

Zbylé úrazy byly oproti tomu drobnosti. Josef Sovka si odnesl otřes mozku. Dušan Andrés si narazil zápěstí a Jan Faltejsek zase koleno. "Už jsem ho měl potlučené, teď jsem do něj dostal kopytem. Ale není to nic vážného," řekl Faltejsek.

Druhý den už startoval v Brémách. A s polským Kasjerem vybojoval druhé místo. V neděli ve Velké Chuchli se objevil v sedle i Andrés.

Takový mítink však pardubické závodiště už dlouho nezažilo. "Přitom to byly pěkné dostihy," pronesl Faltejsek.

"Bylo hodně koní, jezdilo se poctivěji." Právě početná startovní pole však byla zřejmě jednou z příčin pádů.

"Ne všichně koní byli tak dobře naskákaní," mínil Faltejsek. "Občas kůň nevidí na skok a v chumlu udělá chybu. Ale možná někteří nepatřili do Pardubic," dodal Bartoš.

Své nejspíše sehrálo i dusno a teplo. "Někdo říkal, že to koně snášeli špatně," potvrdil Myška. "Platí to i o jezdcích. Když musí před dostihem vypotit kila, horké počasí je vykolejí." Ovšem nejčastějším důvodem pádů však nejspíše byly jezdecké chyby. "Viděl jsem jich docela dost," tvrdí Myška.

POD KOPYTY. Řada žokejů při posledním pardubickém mítinku okusila nepříjemný pád a odnesla si zranění.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž