Medailisté se vrátili, dělili se o dojmy

  • 1
Praha - Sbírka čerstvých zlatých medailí z evropského šampionátu ve sportovním aerobiku a fitness družstev byla k vidění na tiskové konferenci v Praze. Předvedli je čeští reprezentanti, kteří na kontinentálním mistrovství v Moskvě jen potvrdili známou pravdu: že totiž Česko je v tomto mladém sportu absolutní světovou velmocí.

Ze sedmi disciplín mistrovství jich čeští závodníci vyhráli pět. Ve sportovním aerobiku na nejvyšší stupeň dosáhli v mužích Petr Jánský, v párech dvojice Kristýna Lásková - Pavel Sirotek a v tříčlenných týmech trojice Silvie Galíková, Monika Krajčová, Marcela Šulová.

Ve fitness družstvech zvítězil v kategorii aerobik tým Fitness Center Hanky Šulcové a ve stepu kraloval tým SRC Fanatic Havlíčkův Brod.

"Tentokrát mi k prvenství pomohla opět trochu pozměněná sestava, do které jsem zařadil několik nových prvků," uvedl Jánský, který letos na jaře vyhrál mistrovství světa v belgickém Gentu.

"Udělal jsem dobře, protože s podobnými progresivními nápady přišli i výborní Finové. A chtěl bych taky pochválit druhého Honzu Pochobradského. Jsme oba velice vyrovnaní a to nás vzájemně motivuje k co nejlepším výkonům," dodal trojnásobný mistr světa Jánský.

Také evropským šampionům Láskové se Sirotkem pomohla zdravá rivalita s dalším českým párem Zuzana Tomášková - Martin Dušek.

"V kvalifikačním závodě pro mistrovství Evropy nás Zuzana s Martinem porazili, což byl impulz k tomu, abychom do sestavy v Moskvě dali opravdu všechno," řekl Sirotek. A Lásková ho doplnila: "Soupeření vyrovnaných párů nám pomáhá nahoru všem."

Barbora Šulcová z vítězného fitness družstva aerobiku se zase mohla pochlubit, že její tým je v historii šampionátů vůbec prvním, který v jednom roce vyhrál jak mistrovství světa, tak mistrovství Evropy.

"A jenom bych se opakovala, kdyby mluvila o tom, že i nás žene nahoru rivalita s týmem Veroniky Vrzbové, který teď v Moskvě skončil stříbrný," řekla Barbora Šulcová, jejíž družstvo Fitness Center trénuje její matka Hana Šulcová.

Ve stejných stopách šlo v Moskvě i tříčlenné družstvo sportovního aerobiku Silvie Galíková, Monika Krajčová, Marcela Šulová. Po zisku zlatých medailí na jarním světovém šampionátu v Gentu se mohlo pyšnit stejným kovem i na mistrovství Evropy.

Přitom Galíková dojíždí na společné tréninky do Prahy až ze Zlína, kde studuje.

"Hodně nám pomohlo, že před mistrovstvím Evropy jsem mohla v Praze trénovat s holkama celý měsíc. V Moskvě to pak bylo hodně znát," řekla Galíková.

Obrovskou radost měla ze stříbrné medaile v kategorii žen Lucie Jiříková. Ta se totiž se závodní kariérou loučila a chtěla si přivézt medaili.

"Nejvíc jsem asi překvapila sama sebe. Věděla jsem, že končím, tak jsem si ten poslední závod chtěla prostě užít. A bylo z toho stříbro za bezkonkurenční Piiliovou z Finska," dělila se Jiříková o stříbrné dojmy.

"A taky jsem samozřejmě udělalo dobře, že jsem vyhrála i nad Denisou Barešovou, která mě doma vždycky porazila. Což mě už štvalo," zmínila se Jiříková o čtvrtém místě ambiciózní Barešové, která v necelých sedmnácti soutěžila na mistrovství Evropy poprvé v seniorské kategorii.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž