Čeští futsalisté poslouchají hymnu.

Čeští futsalisté poslouchají hymnu. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Těžký los futsalistů. Na ME je čekají španělští šampioni a Chorvatsko

  • 0
Čeští futsalisté se v základní skupině D mistrovství Evropy utkají s čtyřnásobnými obhájci titulu Španěly a s Chorvatskem, které před dvěma roky došlo do semifinále. Do čtvrtfinále postoupí dva celky. Rozhodl o tom los v Antverpách, kde se turnaj od 28. ledna uskuteční.

Svěřence trenéra Tomáše Neumanna tak čeká velmi těžký úkol. "Dostali jsme to nejhorší, co jsme mohli z losu dostat, ale jsme mezi dvanácti nejlepšími týmy v Evropě, takže už si nemůžeme moc vybírat," řekl krátce po losu Neumann.

"Rozhodně se o postup ze skupiny porveme. Nejdůležitější bude hned první zápas s Chorvatskem, ten rozhodne. Je pro nás ctí, že si můžeme zahrát i s mistrem Evropy Španělskem. Určitě se na oba duely těším," dodal.

Španělé naposledy na evropském šampionátu prohráli v roce 2005 s Itálií, od té doby jsou 17 zápasů neporaženi. Celkem na dosavadních osmi mistrovstvích získali šest zlatých, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili a zaznamenali dohromady jen dvě porážky. Do finále se dostali i na posledních pěti mistrovstvích světa.

Také Chorvatsko není lehkým soupeřem. Před dvěma roky jako hostitel šampionátu postoupilo ze základní skupiny právě na úkor Česka, když rozhodující zápas vyhrálo 5:4. Následně nestačilo jen na Rusko a Itálii a vybojovalo čtvrté místo.

V případě postupu by se český tým ve čtvrtfinále střetl s týmem ze skupiny C, kde o dvě postupová místa budou bojovat Itálie, Ázerbájdžán a Slovinsko. Zápasy v základních skupinách se hrají v Lotto aréně. Play off je na programu v antverpské Sportpaleis aréně.

"Byli jsme se podívat v obou halách, které jsou umístěné v jedné budově. Kapacita Lotto arény je pět tisíc diváků. Druhá má patnáct tisíc. Myslím si, že se to bude krásné mistrovství. Haly i město jsou nádherné. Moc se na turnaj těším," dodal Neumann.

Český tým dosáhl nejlepšího výsledku v letech 2003 a 2010, kdy získal bronzové medaile.

Los základních skupin mistrovství Evropy futsalistů 2014

- od 28. ledna v Belgii

Skupina A: Belgie, Ukrajina, Rumunsko.

Skupina B: Rusko, Portugalsko, Nizozemsko.

Skupina C: Itálie, Ázerbájdžán, Slovinsko.

Skupina D: Španělsko, ČR, Chorvatsko.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž