Koním rozumím jen trošku, říká Holčák

  • 1
Velké Karlovice - Už pětkrát dokázal přivést jako trenér koně k triumfu ve Velké pardubické. Naposledy uspěl v neděli jeho jedenáctiletý svěřenec Maskul. "Ale koním rozumím jen trošku," usmíval se František Holčák, který má svou rodinnou stáj ve Velkých Karlovicích. "Koním, politice a ženám se totiž úplně nedá rozumět nikdy."

První soukromý trenér dostihových koní v republice František Holčák se v práci hodně spoléhá na svou rodinu. Jeho stejnojmenný syn je ve stáji takzvaným futermeisterem.

"Všechno to tu řídí v době, kdy tu nejsem. Navíc umí jazyky, takže třeba teď jede pro koně do Vídně," řekl František Holčák starší.

Jeho další syn Radek je rovněž trenérem dostihových koní. "Já jsem spíš praktik, Radek se už orientuje více na teorii, používá i počítače," popisoval otec.

"Důležitá je i manželka," uznal František Holčák. "V sobotu večer přijedete z dostihů, vysypete tašku špinavého prádla a v neděli ráno zase zmizíte. Bez zázemí to prostě nejde."

Se svými syny je zkušený trenér dostihových koní spokojený, jen Radkovi dříve vyčítal vášeň pro motocykly.

"Má rád benzin, jezdí motokros. Říkal jsem mu, ať si vybere buď koně, nebo motorky. Teď už mu rozumím. On si na motorce vyčistí hlavu od koní," popisoval šéf rodinného klanu, který se sám odreagovává u vnoučat.

"Od Radka mám vnučku, od Františka dva vnuky a od dcery vnuka. Dcera navíc do měsíce čeká další dítě," pochlubil se František Holčák.

A jak dosáhl toho, že je jeho stáj pojmenovaná po jeho prvním vítězi Velké pardubické Valenciovi tak úspěšná? "Jsme profistáj a podle toho se chováme. Jsme tu každý den od rána do večera, protože koně chtějí papat a vyžadují další péči," vysvětloval trenér a dodal: "To víte, že bez lásky by to dělat nešlo."

Nahrává mu i ideální prostředí, které si vybral pro svou stáj. "Velké Karlovice jsou šest set metrů nad mořem, na Javorník s nadmořskou výškou tisíc metrů je to kousek. Je tu čistý luft, koním se tu daří," liboval si František Holčák.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž