Když vás na moři vozí ´výtah´ nahoru a dolů

Praha - Jako byste jezdili výtahem nahoru a dolů tak, až vám bude zle. "Loď se zvedne, takže se praštíte hlavou o strop. Pak dopadne. Jako když skočíte ze šesti metrů, neudržíte se na nohou. Tyhle skoky jsou v intervalech dvacet vteřin. Mezitím zvracíte. Pak jste dvě hodiny v pohodě a můžete dělat svou práci," popisuje jachtař Martin Trčka strasti jednoho z nejslavnějších závodů Sydney–Hobart.

Menší i obří jachty se přibližně na dvoudenní cestě srážejí třeba s šestimetrovými vlnami. "Normální člověk by si asi řekl: Ježišmarjá. My víme, že to lze zvládnout," říká devětadvacetiletý jachtař.

"Ale taky jsme museli loď brzdit." Velice prestižní, obtížný a tradiční závod, jehož start sleduje ve vánočním období v sydneyské zátoce na 1,5 milionu lidí, jel už podruhé.

Přitom ještě před osmi lety se olympionik v třídě Laser o námořní jachting nezajímal. Jenže právě tehdy při závodě Sydney–Hobart zahynulo šest jachtařů.  "Ale nezajímal jsem se o něj kvůli tomu. Viděl jsem v něm výzvu, nový směr."

Námořní jachting jej živí. Letos závodil jako kormidelník a stratég. Určuje, kam jet, jaké plachty použít, rozděluje ostatním práci. Na jeho vůli mohou záviset životy jiných.

Slavný závod měl původně jet na lodi Diabetes, které však v tréninku praskl stěžeň. Pětatřicetimetrový kolos spadl naštěstí do strany. "Zrovna jsem měl v plánu poslat jednoho z členů posádky nahoru. Kdyby tam byl, mělo by to tragické následky a bylo by to moje rozhodnutí," říká.

Po "zkáze" Diabetes si jej vyžádali do posádky lodi DHL. Trčka si totiž v Austrálii jako olympionik a díky osobním kontaktům vydobyl slušnou pozici. "Mám dobrý pocit, že mě jachtařsky vyspělý národ považuje za kvalitního jachtaře."

Závod mezi Austrálií a Tasmánií je extrémní kvůli vlnám. "Pokaždé nás straší. My jsme tentokrát věděli, že to nebude tak hrozné. Ale nakonec se z toho boj o přežití stal."

Jedna z jachet se potopila, na další zranil padající stěžeň posádku... "Snažím se takové zprávy posádce tajit," říká Trčka. "Někdy vás strach přepadne, ale to je dobrá brzda, aby se člověk nezabil. Většinou mám jen strach o lidi okolo."

Ač ostřílený vlk, trpí mořskou nemocí. "Na zvracení si zvyknete, ale problém je, že dva dny fyzicky uvadáte, nejste schopní do sebe dostat potravu. Omezuje mě to ve výkonu. Vozím s sebou nějaké přípravky."

Do Hobartu dojela loď DHL osmá. Pěkný zápis do Trčkova jachtařského životopisu. Dál? Láká jej závod kolem světa Volvo Ocean Race.

"To je jachtařská formule 1. I když to může znít sebestředně, myslím, že k ní mám z Čechů nejblíž." 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: DHL, Jachting, Loď, Životopis