Chiméra, bonbony z Peru, holubí koláč. Bizarní výmluvy v dopingových kauzách

  • 6
Omylem předepsaný lék od doktora. Kontaminované pití, špatné jídlo. Při dopingových kauzách zní různá vysvětlení, jak se zakázané látky dostaly do těla hříšníků. Některá jsou uvěřitelná, jiná bizarní. Podivení vyvolal nejen probíraný případ ruské krasobruslařky Kamily Valijevové.

Lék v dortu

Ruska Kamila Valijevová smutní po své volné jízdě na ZOH v Pekingu. (17. února 2022)

Jak se dnes už někdejší zlaté olympioničce z týmového závodu v Pekingu 2022 dostal zakázaný trimetazidin do těla? Verze jsou různé a postupně se mění.

Nejprve se Valijevová hájila, že si omylem vzala dědečkův lék.

Poté následovalo, že se jen napila ze sklenice, z níž dědeček svůj lék zapíjel.

A nyní prý dědeček chtěl tehdy patnáctiletou vnučku potěšit dezertem, jenže mu do něj lék upadl nebo že na prkénku, na němž ho podával, zůstaly jeho podrcené zbytky.

Dědečkovi spadl lék do dortu. Tak se Valijevová hájila u arbitráže

Zvláštní?

Valijevová však není jediná, které se zakázané látky měly dostat do krve podivným způsobem. Obhajoby u antidopingových komisařů toho obsahují spoustu. Co třeba? Jaké další bizarní důvody také zazněly?

Zrádné makové dezerty

Američan Alexi Grewal během časovky na olympijských hrách v Los Angeles 1984.

Ruska není jediná, které se podle jejího tvrzení, nedovolené látky dostaly do těla z moučníku.

Americkému cyklistovi Alexi Grewalovi, zlatému muži olympijského závodu z her v Los Angeles 1984, v roce 1992 před závody Kolem Západní Virginie dopingoví komisaři odhalili v moči stopy opia. To by sice nemělo mít žádné vlastnosti zvyšující výkon, tlumí ale bolest a je pochopitelně zakázané.

Grewal záměrné požití odmítal. Jeho verze? „Dostalo se do mě z makových muffinů, které jsem si dal před startem,“ líčil.

Ano, opium se získává ze zaschlých semen máku setého, ani tak ale komisaři jeho vyprávění neuvěřili, jelikož ho měl v organismu větší množství. Američan dostal tříměsíční podmíněný trest a pokutu 500 dolarů. Přijal ji a měl prohlásit: „Poučím se, v příští době už žádné muffiny jíst nebudu.“

Že však jeho obhajoba nebyla zcela zcestná ukázal například případ novozélandského triatlonisty Grahama O’Gradyho, kterému kariéru přerušil pozitivní opiový test z roku 2011 po polovičním Ironmanu na Tauranze.

Hájil se tím, že před kláním snědl bezlepkový makový toast. Po několikaměsíčním zkoumání Novozélandský sportovní tribunál vzhledem k malému množství zakázané látky v odebraném vzorku jeho námitky uznal a trest zrušil.

Peruánské bonbony od tety

Ital Gilberto Simoni zdolává jeden z výšlapů Gira.

Dvakrát vyhrál italské Giro, má etapové úspěchy ze všech tří Grand Tour. I italský cyklista Gilberto Simoni však jeden čas bojoval s antidopingovými komisaři.

Už během závodu Kolem Trentina v roce 2002 v jeho těle našli metabolity kokainu. Tehdy se úspěšně uhájil, že se do něj dostal z anestetik při zákroku u zubaře.

Následující měsíc se však u něj látka objevila znovu. A zrovna během Gira, kde obhajoval titul a byl průběžně třetí!

I tentokrát se delšímu zastavení činnosti vyhnul. Ve druhém případě se kokain do jeho krve dostal z peruánských sladkostí, které mu přivezla teta. Což potvrdila i analýza vzorků.

Simoni tak mohl jezdit dál. O rok později se na Giro vrátil a tentokrát ho o titul už nic nepřipravilo.

I maso je nebezpečné

Nick Delpopolo

Snědením koláčků obsahující marihuanu se hájil americký reprezentant v judu Nick Delpopolo poté, co během olympijských her v Londýně 2012 komisaři našli v jeho těle tuto psychotropní látku.

Cyklista Adrie van der Poel, otec současného fenoména Mathieua, zase nález strychninu v roce 1982 připisoval holubímu koláči, který mu připravil jeho otec.

I další cyklista Alberto Contador uváděl jako možné vysvětlení dopingové kauzy, po níž přišel o titul z Tour de France 2010, kontaminované maso – v jeho případě hovězí.

Spiknutí CIA

Kubánec Javier Sotomayor během výšky na olympijských hrách v Sydney 2000.

Byl rok 1999, když během Panamerických her v kanadském Winnipegu vyšlo najevo, že se v jeho organismu nachází stopy po kokainu.

Strhl se poprask, vždyť kubánský výškař Javier Sotomayor byl jednou z největších atletických hvězd. Tou dobou už měl ve sbírce olympijské zlato, čtyři tituly mistra světa a také dodnes platný světový rekord 2,45 metru.

Vzhledem k politickému napětí mezi Kubou a Spojenými státy měli v jeho domovině hned jasno: Jde o spiknutí!

Oficiální deník komunistické strany psal, že za ním stojí buď americké zpravodajské služby CIA či mafie, která vystupuje proti vůdci Fidelu Castrovi. „Bylo by tak snadné podat Javierovi látky v jakémkoliv jídle nebo pití,“ uvedl list a na obranu výškaře se postavil i samotný Castro.

Sotomayor původně dostal od Mezinárodní atletické federace trest na dva roky, posléze mu byl ale zkrácen na rok, a stihl tak olympijské hry v Sydney 2000, kde získal stříbro.

Polibek od Pamely

Richard Gasquet v zápase třetího kola Wimbledonu.

Kokain kontroloři odhalili v roce 2009 i v těle francouzského tenisty Richarda Gasqueta během turnaje v Miami, v důsledku čehož mu byla na několik měsíců pozastavena činnost.

Ani on vědomé užití látky nepřiznal. „Nikdy, nikdy v životě jsem kokain nevzal. To mohu odpřísáhnout,“ opakoval. „Nikdo na okruhu nic takového nevezme. Máme ze všeho strach. Když si chci vzít aspirin, radši desetkrát zavolám doktorovi, jestli můžu.“

Nález vysvětloval tím, že během akce navštívil jeden z miamských vyhlášených nočních klubů, kde, jak se později dozvěděl, koloval mezi hosty kokain. Podle deníku The Guardian měl toho večera políbit dámu, která se představila jako Pamela, jež měla mít kokain na rtech.

Zničený vzorek a chiméra

Američan Tyler Hamilton v roce 2009 během závodu Kolem Kalifornie.

Už když v roce 2004 vyhrál na olympijských hrách v Athénách zlato v časovce, zdálo se, že není něco v pořádku. Záložní vzorek krve však byl záhadným způsobem zničen a cyklista Tyler Hamilton trestu unikl. Ne tak o několik měsíců později na španělské Vueltě.

Komisaři v jeho organismu našli známky smíšené populace červených krvinek, což značí zakázanou krevní transfúzi pro podporu sportovního výkonu.

Mezinárodní cyklistická unie mu vyměřila dvouletý trest. Hamilton se bránil takzvaným chimérismem, což je stav, kdy se v těle vyskytují dvě buněčné populace, každá od jiného jedince.

Ačkoliv žádné dvojče neměl, podle Hamiltonova tvrzení, měla jeho matka čekat ještě dalšího potomka. V děloze však obě buňky splynuly do jedné a po „nenarozeném“ sourozenci měl právě druhý druh krvinek.

Dopingoví komisaři tuto možnost sice nevyloučili, postihu ale neunikl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž