Dub a Víťazka získali tři plavecké tituly

Olomouc - Šest medailí přivezli z víkendového mistrovství republiky v Praze Podolí plavci SK UP Olomouc. Hanákům se na šampionátu podařilo zásluhou Jiřího Duba a Jana Víťazky získat tři tituly. Velmi cenná je také stříbrná medaile ze závodu štafet, v němž Duba s Víťazkou ještě doplnili Šeránek a Neurs.

"V historii olomouckého plavání jsme dosud nezískali tolik titulů a štafeta se nikdy neumístila na medailových stupních," okomentoval dosažené výsledky předseda olomouckého klubu Ladislav Bank.

Jan Víťazka své dva tituly vybojoval na stometrové trati motýlek a 200 metrech polohový závod. Bronz přidal na padesátce znak. "Jsem velmi spokojen na to, jak  jsem trénoval," neskrýval spokojenost Víťazka.

Po ukončení studií ve Spojených státech se chce věnovat své kariéře na americkém kontinentu a sport již bere pouze jako doplňkovou záležitost. "Plavání se ocitlo až někde na páté koleji," zdůraznil Víťazka posun v žebříčku hodnot.

Se svým vystoupením na šampionátu může být spokojen i Dub, jenž se od února připravuje v Praze. "Překonal své osobní rekordy a kvalifikoval se na srpnovou univerziádu," podotkl Bank k Dubově prvenství na 1500 metrech a stříbru na 200 metrech volným způsobem.

Na jedenapůlkilometrové trati neměl Dub konkurenci a zvítězil stylem start - cíl. Na dvoustovce olomoucký plavec marně soupeřil s Květoslavem Svobodou, jenž do cíle doplaval v novém českém rekordu.

Olomouckému plavci se však nepodařilo splnit jeden ze svých cílů - limit na mistrovství světa. "Nejblíže tomu byl na dvoustovce. Důležité ale je, že se zlepšuje a dostal se do formy, kterou měl před rokem," kvitoval Bank zažehnání výsledkové krize, která Duba potkala v druhé polovině loňského roku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž