David Dvořák vyhlíží zápas v UFC.

David Dvořák vyhlíží zápas v UFC. | foto: Oktagon MMA

České vítězství v Brazílii. Dvořák zvládl premiéru v UFC, rozhodly body

  • 12
Český MMA zápasník David Dvořák porazil v Brazílii domácího soupeře Bruna Silvu po třech kolech na body. Před prázdnými tribunami kvůli opatření proti šíření koronaviru premiéru v organizaci UFC podle trenéra Patrika Kincla doslova odtancoval.

„Výkon se mi líbil moc! Jsem hrozně nadšený. Výsledek je sice těsný, vyhrál o bod (29-28, 29-28, 29-28), ale ukázal vyspělost,“ radoval se do telefonu bezprostředně po vítězství kouč Kincl.

Že bude celý galavečer bez diváků dost netradiční, se prokázalo. Televizní kamery a mikrofony zachytily každé dupnutí, každý úder pěstí, kop nohou i kolenem. Z větší části právě od českého reprezentanta.

První kolo balancoval Dvořák na hraně mezi opatrností a horlivostí. Poskakoval kolem soupeře, hledal skulinky. Měl taky ohromné štěstí, když ke konci úvodní pětiminutovky schytal nešťastný kopanec do brady, viditelně to s ním otřáslo. Mohl být konec.

Tvrdý úder do Dvořákovy brady:

„Ukázal, že má bradu tvrdou,“ ulevil si Kincl. „Vydechl, odtancoval a naštěstí se vrátil.“

V dalších kolech už Dvořák odhodil ostych a prokázal, že je lepším zápasníkem. Silnější byl i na zemi, kam se bojovníci párkrát dostali. „To je pro nás trenéry výborná zpráva, poradil si, pohlídal chvaty,“ chválí Kincl.

Ač Silva po třech kolech nasadil komické sluneční brýle a nechal se nosit na ramenou, ruku zvedl rozhodčí zarudlému Dvořákovi. „David vyhrál zcela zaslouženě. Skvělá práce koleny a obrana před strhy k zemi. Ve třetím kole prokázal větší vůli,“ napsal na twitter Martin Karaivanov, kouč Jiřího Procházky.

27letý Dvořák je prvním Čechem, který uspěl při své premiéře v nejprestižnější světové organizaci. Před ním Karlos Vémola, Viktor Pešta ani Lucie Pudilová neuspěli.

Dvořák si za 14. vítězství v řadě odnese 24 tisíc dolarů, přes půl milionu korun - to vše ale před zdaněním. Výdělkem pokryje především náklady na přípravné kempy, letenky a ubytování v Brazílii, kam si vzal s sebou tři parťáky. UFC přitom proplácí jen zápasníka a jednoho trenéra.

Za další zápas by měl Dvořák dostat peněz více. Teď musí ještě vyřešit nepříjemnou zdravotní situaci, po návratu z Brazílie do Česka zřejmě zamíří do karantény. Už jako vítěz muší váhy do 57 kilogramů.