David Čech se chystá na La Manche

Opava - Jmenuje se Čech a jako nejmladší Čech chce přeplavat kanál La Manche. Nápad přemoci úžinu mezi Anglií a Francií dostal člen Klubu plaveckých sportů Opava před rokem a půl. „Bylo to při soustředění juniorské reprezentace v Chorvatsku,“ vzpomíná. „Tehdy jsem poprvé plaval delší trasu. Cítil jsem se výborně a kamarádi mi hned říkali, že bych mohl zkusit La Manche.“

Myšlenka začala v Davidovi hlodat. Zjišťoval, co je pro přeplavání kanálu potřebné. Spojil se s lidmi, kteří už La Manche zdolali, mimo jiné s první Češkou Danou Zbořilovou z Prostějova, s Liborem Laštíkem z Ostravy i s prvním Slovákem Zoltánem Makaiem.

Svůj pokus musel nahlásit Asociaci pro přeplavbu kanálu La Manche. Podmínkou je mít anglického lodivoda.

Vše už má zařízené. I termín zná - 5. až 12. srpna. Kvůli tomu oželí juniorské mistrovství Evropy dálkových plavců, které bude ve stejnou dobu ve Španělsku. „První polovina srpna je nejpřijatelnější období,“ řekl David Čech.

„Bývá nejstálejší počasí i nejpříhodnější teplota vody.“ Ta má mít 17 až 18 stupňů Celsia, ale může mít i dvanáct stupňů, záleží na proudění.

Kdo je David Čech

Začal s tenisem, ale skončil u plavání. Takový sportovní skok udělal David Čech. „Pořádně plavu teprve pět let,“ říká osmnáctiletý student gymnázia v Opavě. „Začal jsem docela pozdě, ve třinácti letech.“ Může to být i výhoda? „Možná, že nejsem tolik opotřebovaný, a pak někteří plavci už pomalu končí.“ Jak se vůbec od tenisu k plavání dostal? „Prostě jsem se zapojil do štafety školních družstev. Chtěl jsem to zkusit a už jsem v bazénu zůstal.“

Také proto do přípravy zahrnul otužování. V Zimním poháru plaval v řekách či jezerech ve vodě, která měla teplotu těsně nad nulou. „To jsme závodili jen na sedm set padesát metrů, víc v tak studené vodě plavat nemůžete, abyste si nepoškodili zdraví,“ upozornil David Čech.

Dlouhé kilometry naplave především v bazénu. Měsíčně v průměru zvládne 150 kilometrů. Osobní rekord v bazénu má 50 kilometrů. „Na pětadvacítce jsem je plaval dvanáct a půl hodiny.“

Představte si to dva tisíce délek tam a zpátky. Pořád dokola. Ubíjející. „No, v přírodě se delší tratě plavou lépe,“ usmál se David.

Plavat začal ve 13 letech, dálkově v patnácti. „Na sprinty nemám potřebnou výbušnost, jsem spíš vytrvalostní typ,“ podotýká. Kanál La Manche měří v nejužším bodě necelých 33 kilometrů. Jenže kvůli vlnám a různému proudění naplave i přes čtyřicet kilometrů.

Co je v přípravě nejtěžší? „Sehnat peníze,“ říká David Čech. „Stále hledám sponzory. Věřím, že na penězích moje snaha neztroskotá.“ David odhaduje, že ho pokus přijde zhruba na 300 000 korun. „Jen anglický lodivod přijde v přepočtu na sedmdesát pět tisíc korun.“

Hodně Davida podporují rodiče. „I když maminka se zpočátku bála,“ přiznal.

Kanál La Manche jako první z Čechů zdolal František Venclovský. Následovalo ho šest mužů a dvě ženy. Dosud posledním byl loni Jan Příborský, který je v 21 letech i nejmladším Čechem, jenž to dokázal.

David Čech ho chce překonat...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž