Cyklokrosoví šampioni míří do Tábora

Tábor - Deset mistrů světa bude stát v sobotu na startu cyklokrosového závodu první kategorie Mezinárodní cyklistické unie (UCI) v Táboře. O zisk Velké ceny Budějovického Budvaru se však nebude pokoušet zraněný vicemistr světa Petr Dlask. Poslední novou tváří ve startovní listině se stal vynikající Nizozemec Wim De Vos, který se přihlásil až tři dny před startem.

Na táborskou trať už se těší Belgičan Erwin Vervecken, který zde v únoru poprvé získal titul světového šampiona. To samé platí o jeho krajanovi Svenu Vanthourenhoutovi, s ním přijeli i zbylí dva medailisté Tomáš Trunschka a David Káška v kategorii do 23 let. Pojede i třetí šampion - junior Martin Bína. Titulem mistra světa se mohou ze startujících pochlubit i Belgičan Sven Nijs (1997 a 1998 do 23 let), Ital Daniele Pontoni (elite 1997) či mistr světa z roku 1985 mezi juniory Beat Wabel ze Švýcarska.

České barvy budou hájit vedle jiných čtyřnásobný mistr světa Radomír Šimůnek senior i jeho syn (druhý na letošním MS mezi juniory). Zlato z MS mají i Kamil Ausbuher, Ondřej Lukeš či Zdeněk Mlynář (všichni mezi juniory).

Okruh v Táboře měří 2850 metrů, z toho 2225 metrů vede v terénu. Závod kategorie elite a mužů do 23 let, který odstartuje v 13:00, se jede klasicky na šedesát minut a v přímém přenosu jej bude vysílat Česká televize. Předcházet mu budou závody juniorů na čtyřicet minut (10:30), kadetů a žen na 30 minut (9:30) a žáků od 9:00.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž