Češi mohou pátrat po dopingu

Praha - Jako jedna z mála se může Česká republika pochlubit samostatnou laboratoří dopingové kontroly. K jejímu schválení a akreditaci došlo právě koncem minulého roku, a pražská laboratoř se tak zařadila mezi sedmadvacet podobných pracovišť na světě. Ke splnění náročných mezinárodních norem bylo třeba oddělení, fungující při Všeobecné fakultní nemocnici, dovybavit nejnovějšími přístroji a technologiemi. Nyní už laboratoř nabízí širokou škálu testů nejen sportovním svazům a antidopingovému výboru, ale i dalším tuzemským a zahraničním subjektům.

Laboratoř funguje na území České republiky už od šedesátých let, první analýzy vzorků zkoumala v roce 1966. Rok 1967 pak byl dosud nejvarovnějším, neboť až třicet procent odebraných vzorků bylo pozitivních. Roku 1999 bylo Oddělení dopingové kontroly definitivně sloučeno s Všeobecnou fakultní nemocnicí. Laboratoř zpracovává vzorky odebrané při akcích konaných v ČR, vzorky dodané sportovními svazy, Antidopingovým výborem ČR, ze zahraničí sem zasílají odběry například Antidopingový výbor Slovenské republiky, mezinárodní svazy a federace – UCI, UEFA, IAAF, EAA, ISU, sportovní svazy Polska, Maďarska, Rakouska. Oddělení dopingové kontroly je zároveň jediným pracovištěm u nás, které analyzuje anabolické steroidy.

Na světě funguje v současné době dvacet sedm podobných zařízení, splňující náročná kriteria pro udělení mezinárodní normy ISO 17025. Většina z nich se nalézá v Evropě, například Jižní Amerika nedisponuje žádnou laboratoří, Severní Amerika má jen jednu jedinou. V loňském roce byla certifikována laboratoř v Tunisku, teprve před několika málo dny se licenci podařilo získat Rakousku. To o ni usilovalo pět let. O to větší je význam tuzemské laboratoře. Nejbližší dopingové pracoviště tohoto typu směrem na východ je pak až v Moskvě.

Oddělení dopingové kontroly se snaží vyhovět všem, kteří o analýzu vzorků požádají. I ono se ale potýká s financováním své činnosti, i když jeho rozpočet je vyrovnaný.  Za rozbor českým subjektům účtuje sníženou cenu, cca tři tisíce korun, ale například mezinárodní atletická federace IAAF platí za jediný rozbor tři sta švýcarských franků. Ročně zpracuje laboratoř okolo tisíce přijatých vzorků z České republiky, další tisícovku pak ze zahraničí. Veškeré rozbory provádí laboratoř z moči, v jejích možnostech je nalézt vedle anabolických steroidů i třeba kofein, stimulancia, narkotika, analgetika, beta-blokátory, diuretika, efedriny, testosteron a další hormony, ale i třeba THC.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž