Futsalista Roman Mareš (vlevo) v reprezentačním dresu na mistrovství světa

Futsalista Roman Mareš (vlevo) v reprezentačním dresu na mistrovství světa | foto: Reuters

Bratři Marešové jsou v nominaci reprezentace. Návrat přitom neplánují

V březnu pomohli české futsalové reprezentaci k postupu na mistrovství Evropy a pak skoro připravili trenérovi Tomáši Neumannovi infarkt. "Končíme. Definitivně!" řekli bratři Roman a Michal Marešové. Uteklo devět měsíců, byla odtajněna širší nominace na lednový šampionát v Maďarsku... a přišlo překvapení: ve výběru oba dva figurují.

Jenže překvapeni jsou i jedni z nejlepších českých futsalistů posledních deseti let let: bratři si svůj návrat nerozmysleli. "Cože? Já, že jsem byl nominován do širšího kádru? Tak to slyším prvně," bavil se v neděli Michal. "A není to určitě nějaký omyl? Já jsem o reprezentaci s nikým nemluvil," nevycházel z překvapení mladší ze sourozenecké dvojice.

Rozhodnutí dát sbohem národnímu týmu je prý konečné. Žádný bombastický comeback se nejspíš konat nebude. "Myslím si, že je to uzavřená záležitost. Neloučili jsme se ve zlém, jen jsme prostě usoudili, že je potřeba, aby už hráli mladší a taky nás trápila všelijaká zranění. Ale úplně hlavně jsme se chtěli více věnovat našim rodinám," vysvětloval Michal Mareš.

Tah kouče českého "nároďáku" se však dá pochopit. O své hvězdy nechce přijít bez boje, za zkoušku přece nic nedá. Neumann si po přípravných utkáních proti Rusku (1:2 a 0:3) stěžoval na mizerné proměňování šancí a Marešové jsou přece vyhlášenými kanonýry.

"V reprezentaci jsme si odehráli své. Jsem přesvědčen, že to bez nás půjde. Alespoň dostanou šanci mladší hráči," řekl Michal. Spolu s Romanem pět let hráli v nejvyšší ruské soutěži, vydobyli si skvělé renomé, ale k prodloužení smluv je nepřiměly ani vylepšené kontrakty.

I to napovídá, že Neumannova snaha zřejmě nebude nic platná a hala Papp László Budapest Sportaréna v lednu bratrskou dvojici neuvidí. I když... "Svůj návrat nechci vyjadřovat procenty. Já si jen myslím, že toho bylo dost," uzavřel Michal.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon