Bikeři prošli v klidu kvalifikací sjezdu

  • 1
Vail - Stoprocentně úspěšní byli reprezentanti ve sjezdových disciplínách na světovém šampionátu bikerů v americkém Vailu a prošli kvalifikací do závodu. Mezi dvaatřicet nejlepších mužů v dual slalomu se probojovali Michal Maroši, Michal Prokop, Vlastimil Hynčica, Petr Joch i junior Filip Matúš, do šestnáctičlenného pavouka hlavní soutěže postoupila bez potíží i Helena Kurandová. "Trať byla neobyčejně náročná. Deset dnů bylo nádherné počasí, dnes před kvalifikací se ale spustil liják a kopec byl velice kluzký," řekl trenér českých sjezdařů Zdeněk Florián. Zvýšená obtížnost trati se projevila i na účasti, z 55 přihlášených jezdců se jich na start postavilo jen 38.

Z českých reprezentantů si na trati dlouhé čtyři sta metrů vedl nejlépe Michal Maroši, který byl v cíli v šestém čase, do šestnáctky se vešel i Joch. Stříbrný ze Světového poháru v Kaprunu Prokop, jemuž mokré trati nesedí, skončil dvacátý, těsně před ním byl Matúš.
"Škoda, že zde nejedou samostatně junioři. Matúš by jistě bojoval o medaili," litoval Florián.

Ve sjezdu absolvovali závodníci měřený trénink, který však jeli pouze pro nasazení do hlavního závodu. Maroši jej neabsolvoval naplno, z osmdesátky startujících skončil v polovině startovního pole. "Jel jsem raději volněji, abych šel v sobotu na start dřív a měl tak víc času na odpočinek před dual slalomem, který se jede hned potom," přiznal Maroši. Podobně si počínal i Hynčica, který dosáhl 34. času.

Štafety se jely bez Čechů
Bez české účasti, protože na šampionátu nemá tým žádného jezdce do 23 let, proběhla úvodní disciplína mistrovství světa bikerů v coloradském Vailu, štafetu v cross country, vyhrála Kanada. V neobvyklém závodě, v němž ve čtyřčlenných družstvech společně bojují muži, ženy, jezdci do 23 let i junioři, zvítězila před Austrálií a Španělskem především zásluhou Rolanda Greena. Zklamala Francie, která se musela spokojit se čtvrtým místem, Švýcarům nepomohl k medaili ani vynikající Thomas Frischknecht.
Štafety v cross country: 1. Kanada (Hesjedal, Green, Coates, Reddenová) 1:35:13, 2. Austrálie (Taberlay, Grigsonová, Lowe, Evans) -26, 3. Španělsko (Coloma, Lejarreta, Puiggrosová, Hermida) -50, 4. Francie -1:41, 5. Švýcarsko -2:14, 6. Německo -3:26.

Změny v programu
Šampionát doznal v důsledku tragických událostí v USA dalších změn. Organizátoři přeložili závody juniorů a juniorek z pátku, kdy je den smutku, na neděli 16. září. V pátek se účastníci mistrovství sejdou v prostoru startu i cíle a uctí památku obětí teroristické akce. V celé zemi se v té době rozezvučí na tři minuty sirény. Nedělní program bude nabitý, kromě juniorů se pojede závod kategorie do 23 let i žen a mužů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž