Baseballisté se dočkají nového hřiště

Olomouc - Existenční starosti olomouckého baseballu by měly být v nejbližší době zažehnány. Během léta by totiž na Lazcích měla být zahájena výstavba hrací plochy. Projektová dokumentace je již zpracována a vše záleží na vyřízení majetkoprávních vztahů. "Od konce loňského roku vedeme jednání, která nyní vypadají nadějně," neskrýval optimismus předseda olomouckého klubu Marek Kačírek.

U lanového centra by od srpna měl začít vyrůstat baseballový areál, který bude splňovat veškerá kritéria české baseballové asociace. "V první fázi provedeme terénní úpravy, postavíme odvodňovací systém a oplocení. Později bude postavena i budova a potřebné zázemí pro hráče i diváky," řekl k plánům Kačírek. Olomoucký oddíl by tak svá utkání měl na domácím hřišti začít hrát od příští sezony.

Na výstavbě hřiště přitom závisí fungování tohoto sportu v Olomouci. Dosud baseballisté trénují na fotbalovém škvárovém hřišti v Řepčíně, které se má zatravňovat a tím by Skokani ztratili tréninkovou plochu. Veškerá soutěžní utkání navíc Hanáci hrají na půdě soupeřů. "Ještě pro letošní sezonu jsme obdrželi výjimku. Je to pro nás existenční záležitost," přiznal Kačírek.

Zároveň však poukázal na to, že výstavba areálu  by nebyla pro potřeby klubu dostačující. "Chceme upravit také současné softbalové hřiště u sportovní haly," považoval Kačírek za nezbytné další změny.

Sportovní ambice Skokanů se v právě začínající sezoně zaměřují na oddíl juniorů. "Tým by měl bojovat o přední příčky, když pět hráčů je v širší reprezentační nominaci. Za rok už mají ambice plnohodnotně nahradit starší hráče našeho áčka," dodal Kačírek.

Právě obměně kádru se podřídí i první mužstvo, které hraje Moravskou ligu. "Počítáme s umístěním kolem třetího místa. Do Českého poháru jsme se ani nepřihlásili. Tím ale nechci říct, že bychom sezonu vypustili," odmítl toto nařčení Kačírek.

O návratu do extraligy by se dalo uvažovat až po obměně kádru a dokončení sportovního areálu. "Jak se postaví hřiště, kvalita půjde určitě nahoru," je přesvědčen Kačírek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž