Takhle Alexandra Trusovová pilovala před pár dny svou volnou jízdu v Moskvě. Na víkendovém Memoriálu Ondreje Nepely za ni dostala rekordní známku.

Takhle Alexandra Trusovová pilovala před pár dny svou volnou jízdu v Moskvě. Na víkendovém Memoriálu Ondreje Nepely za ni dostala rekordní známku. | foto: Profimedia.cz

Krasobruslařský zázrak poprvé mezi dospělými. Trusovová oslnila rekordy

  • 16
Předcházela ji pověst šampionky, však také Alexandra Trusovová dvakrát vyhrála juniorské mistrovství světa. Jenže její první mezinárodní start v seniorské kategorii zcela vybočil z běžných měřítek: patnáctiletá ruská krasobruslařka si na víkendovém Memoriálu Ondreje Nepely v Bratislavě přivlastnila hned několik rekordních položek.

Trusovová překonala světová maxima olympijské šampionky Aliny Zagitovové ve volné jízdě i v celkové známce. Pomohly jí k tomu tři čtverné skoky ve volné jízdě, které na mezinárodní scéně zvládla jako první žena v historii!

Patnáctiletá Trusovová skočila čistě čtverný lutz, kombinaci čtverného a trojitého toeloopu i sólový čtverný toeloop. Za volnou jízdu získala 163,78 bodu, což bylo o 5,28 bodu více, než dostala Zagitovová na loňské Nebelhorn Trophy. 

Celkem Trusovová v Bratislavě zapsala 238,69 bodu, bývalá rekordmanka Zagitovová má osobní maximum o 26 setin nižší. Japonku Kaori Sakamotovou za sebou Trusovová nechala v Bratislavě o více než 44 bodů.

Na Memoriálu Ondreje Nepely startovali také dva čeští reprezentanti. Jiří Bělohradský obsadil sedmou příčku, Nikola Rychtaříková skončila osmnáctá.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž