Akty sportovců už nejsou senzací

  • 1
Praha, Hradec Králové - Myslíte, že by byl diskobolos stejně slavný v atletickém tílku a trenýrkách? A že by jeho pózu napodoboval desetibojařský šampion Roman Šebrle pro dámský časopis Cosmopolitan? Přesto třeba fotografie rumunských gymnastek pro japonské erotické magazíny nedávno vyvolaly v zemi skandál. Ovšem bývalá německá krasobruslařka Katarina Wittová před časem sklidila v Playboyi obrovský úspěch. Prvním tuzemským počinem byl loňský kalendář atletické Dukly. Hradecké fotbalistky fotily akty pro kalendář

Vzpomínáte? Cudná Daniela Bártová, rozpustilá Šárka Hamáčková, trošku tajemný Tomáš Dvořák nebo sošný Štěpán Janáček.

K uměleckým branám posunuli vysportovaná těla snad nejdál ve výpravné publikaci Australané před olympiádou v Sydney 2000. Větší rozruch však vzbudily populární „Matyldy“, jak se zde říká družstvu fotbalistek.

Nechaly se fotografovat bez dresů, aby přitáhly pozornost a vydělaly na svůj tým. Což i v tolerantní zemi leckdo kritizoval. Právě jejich kalendář probudil inspiraci v Hradci Králové. To když ho Eva Kňavová, bývalá hráčka zdejší Slavie, později i fotbalistka roku, přivezla z australského zájezdu do kabiny.

Manažer místního ligového týmu Ivan Strnad spustil mohutnou akci - jejím výsledkem se stal kalendář černobílých fotografií pro rok 2003.

„Chtěli jsme na sebe upozornit, ukázat náš sport a oslovit tak i sponzory,“ vysvětluje jednoduchou motivaci.

Už před hradeckými se objevila nahá na obálce jednoho časopisu Simona Kohoutová, kapitánka fotbalové Sparty. Celý tým se však ke společnému zapózování přesvědčit nepodařilo.

Hradecký fotograf Ladislav Smolka nakonec pořídil více než tři stovky záběrů sedmi dívek. „Myslím, že by modelkám šlapaly na paty,“ chválí je.

Třináct z jeho záběrů tvoří kalendář, který dnes visí na tisíci místech v zemi. Měl úspěch. „Každý ho po mně chce, nejlíp zadarmo,“ směje se trenér týmu Jiří Hruška.

Jitka Burianová

Jitka Burianová

Jitka Burianová

Jitka Burianová

Jitka Burianová

Jitka Burianová někdy škatulku vrcholové sportovkyně opustí

Tomáš Dvořák

Pavla Hamáčková

Roman Šebrle


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž