Akademikem roku je triatlonista Ospalý

Praha - Triatlonový vicemistr Evropy Filip Ospalý byl dnes v pražském hotelu Kampa vyhlášen již potřetí nejúspěšnějším českým akademickým sportovcem roku. Absolovent Masarykovy univerzity v Brně zazářil na loňském akademickém MS v japonském Nanau, kde vybojoval dvě zlaté medaile. "Mám za sebou nejúspěšnější sezonu v kariéře, i když jsem se triatlonu vlastně naplno věnoval až v její druhé polovině," přiznal Ospalý. "Úvod roku patřil jednoznačně škole, po osmi letech jsem úspěšně dokončil studia na ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. To byl loni asi můj nejdůležitější závod," usmíval se úspěšný reprezentant.

Studentskou kapitolu své kariéry má už za sebou, a tak je jeho hlavním cílem v nové sezoně úspěšný start na mistrovství Evropy, které se uskuteční v Karlových Varech. "Bude to jasný vrchol. V prosinci se sice na Novém Zélandu uskuteční i světový šampionát, ale zatím nejsem rozhodnut, zda se jej zúčastním. Přeci jen to bude v hodně pozdním a tudíž nevýhodném termínu."

Výsostné postavení triatlonistů se promítlo i do výsledků v kategorii družstev, kde týmy mužů a žen - mistři světa z Nanau - obsadily první dvě příčky. Třetí skončily házenkářky, které na akademickém MS ve Valencii vybojovaly bronz.

V pořadí jednotlivců se za Filipem Ospalým seřadili zástupci vodních sportů. Druhá skončila akademická mistryně světa ve sjezdu na divoké vodě Michaela Strnadová o pouhý bod za ní zaostali kanoisté Jan Souček a Jan Andrlík.

Výsledky ankety
Jednotlivci:
1. Filip Ospalý (triatlon) 413, 2. Michaela Strnadová (sjezd na divoké vodě) 364, 3. Jan Souček - Jan Andrlík (rychlostní kanoistika) 363, 4. Michal Vabroušek (veslování) 322, 5. Lenka Radová (triatlon) 317.
Družstva: 1. družstvo triatlonistů (Daněk, Klíma, Ospalý) 25,5, 2. družstvo triatlonistek (Radová, Šupinová, Trnková) 11,5 , 3. družstvo házenkářek 7.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž