Uspěje Škoda se seveřany na sněhu?

Mladá Boleslav - Doposud ani jednou v uplynulých padesáti ročnících Švédské rallye nedokázal zvítězit neskandinávský jezdec. Z tohoto pohledu to proto pro tým Škoda Motorsport vypadá dobře. Za volanty všech tří továrních vozů Škoda Octavia WRC se totiž objeví dva švédští zkušení jezdci Kenneth Eriksson a Stig Blomqvist a talentovaný Fin Toni Gardemeister. Roman Kresta, jehož vystřídal Blomqvist, má pauzu, kterou určil již stájový rozpis před začátkem sezony.ČTĚTE, jaká byla Rallye Monte Carlo - ZDEČTĚTE, jak si na Skandinávce věří šampion Burns

Tanec mezi sněhovými bariérami
Švédská rallye je v mnoha ohledech velmi specifickou soutěží. S rychlostmi blížícími se často dvousetkilometrové hranici patří totiž nejenom mezi jednu z nejrychlejších podniků světového šampionátu, ale díky používání extrémně úzkých speciálních zimních pneumatik s hroty vyžaduje odlišný styl jízdy oproti jakékoliv jiné soutěži.

Více než kde jinde tu tak hrají roli zkušenosti jezdců s tímto specifickým povrchem. Obrovskou výhodu proti neskandinávským pilotům proto mají domácí závodníci, zvyklí využívat k co nejrychlejší jízdě odrazu vozů od sněhových bariér. Nemalou výhodou pro mladoboleslavský tovární tým by tak měl být celkový počet osmi vítězství jeho posádek v této soutěži v minulosti.

Eriksson: Po Monte Carlu jsem jistý
Pětačtyřicetiletý mistr světa skupiny A z roku 1986 Kenneth Eriksson dokázal ve Švédské rallye zvítězit v letech 1991, 1995 a 1997. Po úspěšném testování Octavie WRC má letos opět vysoké ambice: „Švédská rallye patří mezi mé nejoblíbenější soutěže. Na sněhu se mi vždy dařilo a jsem přesvědčen, že i Octavii WRC mohou takové rychlostní zkoušky svědčit. Na předchozí Rallye Monte Carlo jsem nabyl dostatek jistoty v ovládání nového vozu, a tak věřím, že budu moci podat dobrý výkon."

Gardemesiter: Věřím si na elitní šestku
Šestadvacetiletý Toni Gardemeister má před nadcházejícím druhým podnikem šampionátu dobrý pocit. Vloni mu ve Švédsku těsně unikly stupně vítězů (4. místo), a tak se na svoje letošní vystoupení velmi těší: „Závodění na sněhu mě skutečně baví. Také Octavii WRC bude podle mého názoru tento povrch vyhovovat. A jestliže jsem v Monte Carlu bojoval o umístění v první desítce, věřím, že zde je klidně možné bojovat o umístění mezi nejlepšími šesti." Finský závodník si však uvědomuje možná rizika: „Více než kde jinde záleží ve Švédsku na štěstí. Opřete-li totiž auto o sněhovou bariéru příliš, velmi snadno zapadnete. Několikaminutovým dolováním vozu ze závěje tak můžete rázem přijít o všechny naděje na dobré umístění."

Blomqvist: Už se nemůžu dočkat
Octavii WRC se startovním číslem 17 bude tentokrát pilotovat legendární Stig Blomqvist navigovaný Anou Goniovou. Pro pětinásobného vítěze Švédské rallye nebude 51. ročník tohoto závodu jen domácí soutěží, ale také prvním ze sedmi podniků, které letos absolvuje v mistrovství světa v českém týmu. Jeden z nejzkušenějších světových pilotů se na svůj letošní debut již velmi těší: „Švédská rallye pro mě vždy byla něčím výjimečným. Jsem také velmi rád, že v letošním ročníku budu moci startovat právě s Octavií WRC. Již od testování mám z vozu vynikající pocit a věřím, že tento vůz může být právě ve Švédsku velmi dobrý."

Janeba: Sníh nám bude vyhovovat
Vedoucí týmu Pavel Janeba je před zřejmě nejchladnějším podnikem mistrovství světa v dobré náladě. Po úspěšném testování před Švédskou rallye věří v dobrý výsledek hned z několika důvodů: „Naší první velkou výhodou by měly být velké zkušenosti všech tří jezdců se zasněženým povrchem, který je pro Švédskou rallye typický. Za druhé si pak jak Kenneth, tak Toni na minulé rallye Octavii WRC osahali a budou tak nyní rozhodně jistější. Stig pak byl v minulosti na této soutěži nebývale úspěšný a s Octavií WRC též nepojede poprvé. Co se vozu týče, švédské tratě by mu měly vyhovovat více než většinou suchý asfalt v Monte Carlu."

Kresta: Tentokrát budu špionem
Zbývající tovární posádka týmu Škoda Motorsport Roman Kresta - Jan Tománek absolvuje ve Švédsku od pondělí do středy trénink a následně bude plnit roli „ledových špionů" pro Stiga Blomqvista. Na start světové rallye se vrátí v následující Korsické rallye (8.-10.3. 2002)

Mladý Fin Toni Gardemeister si na Švédskou rallye věří. Se Škodou Octavií WRC chce dojet v eltiní šestce.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž