autokros

autokros - Autokros na trati v Humpolci. Ilustrační foto | foto: Anna Vavríková, MF DNES

Takový start si užívám, netají úspěšný autokrosař

  • 0
Stejný výsledek z dubnového prvního závodu mistrovství Evropy hradecký autokrosař Ladislav Brožek v květnu nezopakoval. Navíc zatím poslední podnik evropského šampionátu divize I plechových aut, ve kterých závodí, v lotyšské Bausce vyhrál jeho konkurent z kraje Václav Fejfar.

Přesto při volbě tváře měsíce padla volba redakce MF DNES právě na třiapadesátiletého Brožka. Ten totiž po dubnovém druhém místě v Portugalsku přidal v květnu čtvrté ve Španělsku a třetí právě v Bausce.

Hlavně ho ale tyto bodové příděly vynesly na druhé místo průběžného pořadí, když zatím vedoucí Litevec Pleskovac získal jen o bod víc než Brožek.

"Prožívám to hodně, už dlouho se mi takhle nedařilo, užívám si to," netají hradecký autokrosař, který svojí závodnickou vytrvalostí patří k nejdéle sloužícím jezdcům celého šampionátu vůbec.

Brožek se v mistrovství Evropy pohybuje od roku 1994, o tři roky později a v roce 2006 skončil celkově třetí. Více však vzpomíná na první bronzový úspěch, protože k němu dospěl v sezoně, kdy nebyl daleko od mistrovského titulu.

"Tehdy jsem průběžné pořadí i vedl, ale nevyšel mi závěr. Před čtyřmi lety to bylo obráceně," porovnává nejvydařenější ročníky.

Ten letošní by se jim mohl minimálně přiblížit, i když takové úvahy Brožek teprve po třech odjetých závodech odmítá. "Jasno bude až po posledním závodě a to je za dlouho," říká.

Letošní úspěchy připisuje tvrdé práci a také štěstí. Ukazuje to na příkladu nedávného závodu v Bausce. Tam šel do finále z prvního místa. Hned o něj sice přišel, když ho předjel Václav Fejfar, ale boj o vítězství nevzdal. Tři kola před cílem však přišla porucha motoru a Brožek byl rád, že nakonec dojel třetí.

"Kdybych dojel druhý, mohl jsem celkové pořadí dokonce vést. Ale také jsem kvůli poruše mohl úplně zastavit a neměl bych skoro nic," pokračuje.

Pohled na průběžné pořadí, ve kterém je zatím druhý, si Brožek bude moci užívat až do posledního červnového víkendu, kdy evropský šampionát pokračuje závodem v Německu, o týden později se jede prestižní závod v Nové Pace.

"A po nich už může být pořadí v čele úplně jiné. Špička je vyrovnaná, navíc naskočili Vašek Fejfar a Rus Kvašnin, oba jsou schopní vyhrávat," říká hradecký autokrosař.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž