plochá dráha - ilustrační foto

plochá dráha - ilustrační foto

Stříbro a bronz. Čeští plochodrážníci se v Mariánských Lázních vytáhli

  • 0
Plochodrážní ovál v Mariánských Lázních sevřela v sobotní dopoledne mračna ze všech stran, na jezdce mezinárodního mistrovství České republiky však nespadla ani kapka. Jako by mělo i počasí naznačit dopředu, že první z vrcholných podniků na jedinečné dráze východní Evropy nic nemůže pokazit.

"Všechno mělo nádherný spád," pochvaloval si také šéf závodu Miroslav Musil po skončení mistrovství. Aby ne. Místo dvou závodních dní napěchovali v Mariánských Lázních hned dva podniky do jediného odpoledne. Parťáky jezdcům domácího šampionátu dělali totiž veteráni při svém mistrovství Evropy.

Všech šestatřicet rozjížďek však do sebe skvěle zapadlo. "Nepovedl se jediný start a obešli jsme se bez pádu," radoval se Musil. V sobotu mu vyšel také jeden z jeho tipů. Na Aleše Drymla mladšího. "V úterý byl trénovat a vypadal dobře. Jsem zvědavý, jak se popasuje s konkurencí," říkal před závodem.

Tušil, že syn ze slavné závodnické rodiny může překvapit. Že však v jedné z rozjížděk zaskočí i pozdějšího celkového vítěze lázeňské soboty Němce Martina Smolinského, to by si netroufal předpovědět ani on. "Aleš velmi dobře odstartoval a Smolinski už ho pak nedokázal předjet," říká Musil.

Mariánské Lázně vůbec podle tradice přály českým jezdcům. Na stupních vítězů se objevili hned dva. Mezi vítězného Smolinského a třetího Drymla se protlačil Josef Franc.

Až za nimi skončili obvyklí favorité: Brit Appleton a Němec Schitzbach. "Dobrým jezdcům přidá domácí prostředí ještě tak padesát procent, a to je pak vidět," vysvětluje Musil skvělý víkend Čechů na dráze.

Skvělý víkend mají za sebou také pořadatelé. Za čtrnáct dní se v Mariánských Lázních pojede finále mistrovství světa, že generálka na něj takhle vyšla, může všechny jen těšit.

Teď zbývá jediné: sehnat ještě nějaké finance pro světovou elitu plochodrážního sportu na vyplacení bodovného. A také přilákat na plochodrážní stadion diváky, kteří jej tak hojně zaplnili při loňské korunovaci mistra světa.

Dlouhá plochá dráha v Mariánských Lázních

V sobotu se letos poprvé znovu otevřel jediný okruh svého druhu v České republice a východní Evropě.

V Mariánských Lázních se jelo Mezinárodní mistrovství České republiky a Mistrovství Evropy veteránů.

Divákům se představila česká elita v čele se Zdeňkem Schneiderwindem, Pavlem Ondrašíkem, Richardem Wolfem, Alešem Drymlem či Josefem Francem, mariánskolázeňští se těšili na start domácího Romana Tomanyho.

Ze zahraničních jezdců svou třídu potvrdil Martin Smolinski, když nová hvězda německé ploché dráhy se na lázeňském oválu stala mezinárodním mistrem Česka.

V kategorii veteránů se jako jediný z českých jezdců ukázal Karel Kadlec.

Už tři týdny po mezinárodním mistrovství ČR a ME veteránů se Mariánské Lázně promění v dějiště finále mistrovství světa. Na tradici pořádání seriálu mistrovství světa, který se zde jel poprvé v roce 1972 navázal lázeňský okruh v roce 2007. Mistrovství světa na dlouhé ploché dráze v Mariánských Lázních se 12. června znovu zařadí k nejvýznamnějším motoristickým akcím v Česku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž