Český plochodrážník Václav Milík (v popředí) na archivní fotografii

Český plochodrážník Václav Milík (v popředí) na archivní fotografii | foto: AP

Slánští jezdci doma obhajují titul. Chybí jim však Slovák Vaculík

  • 0
Třicetistupňové vedro, nějaká ta bouřka. Taková je pondělní předpověď pro Slaný. A do toho plochá dráha. Pojede se o tituly při šampionátu dvojic.

V domácím dresu obhájci loňského titulu, i když v pozměněné sestavě. I tak to bude pro fanoušky lákadlo. Ve Slaném se v pondělí jede plochodrážní mistrovství republiky dvojic a sestava místního klubu bude patřit k favoritům.

„Ty největší je ale nutno hledat v týmu Pardubic. Václav Milík je nyní nejlepším českým jezdcem a k ruce bude mít zkušeného Aleše Drymla,“ představuje silný pár Antonín Vilde, zkušený slánský funkcionář.

Startovní listina

- AK Slaný
1 Eduard Krčmář
2 Adrian Miedzinski

- ZP Pardubice 1
3 Aleš Dryml
4 Václav Milík

- Markéta Praha 2
5 Zdeněk Holub
6 Ondřej Smetana

- AK Březolupy
7 Martin Málek
8 Patrik Mikel

- Kryzystof Nowacki
9 Krzystof Nowacki
10 Marcel Kajzer

- Markéta Praha 1
11 Matěj Kůs
12 Josef Franc

- ZP Pardubice 2
13 Tomáš Suchánek
14 Patryk Malitowski

- PRO – TEC SK Miletice
15 Roman Čejka
16 Michal Dudek

- PDK Grepl Mšeno
17 Jan Holub
18 Michael Hádek

- SC Žarnovica
19 Michal Tomka
20 Jaroslav Petrák

Za Slaný před rokem vybojovali zlato Eduard Krčmář ve dvojici s Martinem Vaculíkem. Jenže slovenská hvězda Vaculík se letos na mistrovství nepředstaví.

„Nahradí ho polský plošinář Adrian Miedzinski. Za podpory publika se naši na domácím oválu budou snažit o co nejlepší výsledek,“ slibuje Vilde.

Ve Slaném se startuje od 17 hodin a v akci bude deset dvojic. Rozděleny budou do dvou kvalifikačních skupin po pěti. První dvě dvojice se probojují do semifinále a vítěze pak bude čekat finálová rozjížďka o letošního mistra.

„Po titulu mohou sáhnout i jezdci pražské Markéty, ať už dvojice Josef Franc – Matěj Kůs, nebo jako možné překvapení mladíci Zdeněk Holub s Ondřejem Smetanou,“ míní Antonín Vilde.

Středočeská plochá dráha bude mít kromě domácího slánského klubu ve hře ještě borce Grepl PDK Mšeno. Jenže bez zraněného Filipa Šitery bude tým velice oslaben. Vedle Jana Holuba se objeví Michael Hádek.

Mistrovství republiky dvojic má tak trochu i historický přesah. Koná se totiž i jako oslava významného jubilea slánského klubu, který letos slaví 65 let své činnosti.

„Při slavnostním nástupu dojde k ocenění dvou dlouholetých činovníků slánské ploché dráhy, Petra Křikavy a Miroslava Rosůlka,“ prozradil Vilde. „Do Slaného jsou pozváni i bývalí významní jezdci našeho klubu, a to Karel Voborník, Václav Verner, Zdeněk Kovář, Roman Matoušek, Václav Čiviš, Zdeněk Majstr i další.“

Na slánském plochodrážním oválu to bude letošní předposlední významnější akce. Tou závěrečnou bude 10. září závod extraligy družstev, v níž je zatím AK 3ton Slaný na předposlední, třetí pozici za Pardubicemi a Markétou.

Po zlatu touží Zlatá přilba

Nejsilnější možné složení vyšlou zástupci pardubického plochodrážního klubu Zlatá přilba do jízd o titul v Mezinárodním mistrovství České republiky dvojic. Barvy průběžných lídrů extraligy družstev bude v pondělí na stadionu ve Slaném hájit dvojice Václav Milík a Aleš Dryml.

Dravé mládí Milíka, který si v tomto týdnu zvýšil sebevědomí týmovým vítězstvím v prestižní britské lize, by v kombinaci s bohatými zkušenostmi Drymla mělo Pardubicím zajistit prvenství.

„Věřím, že po roce se titul zase vrátí k nám. Pojedou na vítězství, protože to jsou aktuálně dva nejlepší plošináři u nás,“ avizuje mluvčí klubu Petr Moravec.

Na ovále ale nebude duo Milík-Dryml osamoceno.

„Jede se na skupiny. V elitní pojede Aleš s Vaškem. V té druhé měl původně nastupovat Tomáš Suchánek s Hynkem Štichauerem, který je ale bohužel stále zraněný, takže jsme angažovali Poláka Malikowského. Bylo by skvělé, pokud by finálovou jízdu obstaraly obě pardubické dvojice. Při kvalitě, která tam bude, je naplnění cíle hodně složité,“ tuší Moravec.

(mšv)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž