Peugeot si pojistil Grönholma

Praha - Finský automobilový jezdec Marcus Grönholm prodloužil svůj kontrakt s týmem Peugeot až do roku 2006. Čtyřiatřicetiletý Grönholm oznámil den před začátkem první etapy Argentinské rallye, šestého podniku seriálu mistrovství světa, že i v následujích čtyřech letech bude jezdit u "Lvů" a že poté by pravděpodobně ukončil svou kariéru. "Cítím se zde velmi, velmi dobře," řekl Grönholm, který má ve své sbírce mistrovský titul z roku 2000. Rodák z finského Kauniainenu vyhrál letos už dvě soutěže, ve Švédsku a na Kypru a je v čele průběžného pořadí před svými kolegy Francouzem Panizzim a Britem Burnsem.Průběh Argentinské rallye sledujte zde
"Odvedli jsme zatím excelentní práci," podotkl finský jezdec týmu, který v posledních dvou letech vyhrál Pohár konstrukterů a dominuje i tuto sezónu.

Jezdci peugeotů zatím vládnou zbytku světa a v Argentině se budou pokoušet o páté vítězství v řadě. V minulosti se jim však na zdejších nerovných šotolinových tratích příliš nedařilo, loni nedojela do cíle ani jedna posádka. Poslední triumf zde slavil Fin Salonen v roce 1985 na voze Peugeot 205 Turbo 16.

Marcus Grönholm získal svůj titul v roce 2000 až v posledním závodě, v Britské rallye, kdy pro sebe rozhodl boj se svým největším tehdejším konkurentem, Richardem Burnsem na subaru. Stal se tak sedmým Finem od roku 1978, kterému se podařilo zvítězit.

Debut v seriálu MS si odbyl v roce 1989 na Finské rallye, kde dojel na 23. místě. V dalších deseti letech si získal renomé stabilního jezdce a vystřídal vozy Opel, Lancia, Seat a Toyota. Na konci roku 1998 mu tým Peugeotu nabídl dvouletou smlouvu na kompletní ročníky MS s novým vozem 206 WRC, kterou v srpnu 2000 prodloužil. Spolujezdcem je jeho dlouholetý partner Fin Timo Rautiainen.  

Argentinská rallye začíná v pátek a v průběhu tří etap čeká na startující 22 rychlostních zkoušek o celkové délce 381 km. Nejdelší erzeta měří bezmála 29 km. Titul z minulého roku obhajuje Brit Colin McRae s fordem.

Finský jezdec Peuguotu Marcus Grönholm se řítí tratí Australské rallye 2001 v níž byl nejrychlejší


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž