Tomáš Vojtěch

Tomáš Vojtěch - Tomáš Vojtěch na startu Rallye Pelhřimov. | foto: Václav Hubata - Vacek, MF DNES

Neštěstí jako osud dynastie Vojtěchů

  • 4
Liberec - Osud motoristické dynastie Vojtěchů provází neštěstí. Za volantem zahynul její zakladatel, okruhový šampion Zdeněk Vojtěch, a nyní jeho starší syn Tomáš. Rodina prožila i další ztráty. Zbyl už jen mladší syn Štěpán. Bratři převzali po otci závodnickou štafetu i rodinný autosalon. Probojovali se do nejužší špičky české rallye, dařilo se jim hlavně v jednodenních soutěžích.

„Ani po smrti otce nezvolnil tempo, závodil s větší vervou,“ vzpomíná na zesnulého Tomáše Vojtěcha bývalý spolupracovník Stanislav Barták. „S přibývajícím věkem se zklidňoval, více přemýšlel a dorůstal ve špičkového sportovce. V posledních letech si stěžoval na bolesti hlavy.“

„Byl impulzivní a nerad prohrával. Uvnitř byl však citlivý a zranitelný,“ řekl zdroj blízký rodině.

Tomáš Vojtěch byl na trati dravec. Nechtěl se držet při zdi. „To radši budu podstupovat riziko, že občas můžeme spadnout ze silnice,“ řekl dříve pro MF DNES.

Sezonu začal výhrou na Rallye Šumava. Jeho bratr Štěpán dojel kuriózně druhý ve stejném čase.

Havárií měl Tomáš Vojtěch bezpočet. Při loňské Valašské rallye spadl s peugeotem ze srázu a ztratil vědomí. Z hořícího vozu ho vytáhl spolujezdec Fanta s diváky. „Takových havárií se každý bojí,“ řekl tehdy. Zahynul v autě, ale ne vinou nehody.

Mezi známými žertoval, že zemře mladý. V sobotu se jeho slova strašlivě naplnila.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon