Kresta pojede amatérskou rallye

  • 4
Pelhřimov - Na začátku týdne to znělo jako zpráva z jiného světa. Ve startovní listině amatérské Rallye Pelhřimov stálo jméno české soutěžní jedničky Romana Kresty. V úterý už je to jasné - Kresta skutečně absolvuje o víkendu amatérskou automobilovou soutěž. Nepůjde mu ale o vítězný věnec. Bude testovat speciál Subaru Impreza WRC před třetím podnikem mezinárodního mistrovství republiky.

Kresta, který letos stál na startu slavné Rallye Monte Carlo a proháněl v ní tovární týmy světového šampionátu do doby, než klání opustil kvůli technické závadě vozu Hyundai Accent WRC, se opravdu v pátek a v sobotu představí v prvním podniku Českomoravského rallyeového poháru. Ten je pořádán zejména pro amatéry a závodní nadšence.

Luhačovický pilot letos startoval také ve druhém podniku mezinárodního mistrovství České republiky v Klatovech. Soutěž nedokončil. Ovšem byl to jeho první start v kariéře se speciálem Subaru Impreza WRC, o který se stará stáj exmistra Evropy v autokrosu Tomáše Hrdinky.

A právě další zkušební kilometry s imprezou WRC jsou důvodem ke startu Kresty v pelhřimovské amatérské soutěži.

"Celodenní testování je něco jiného než skutečná rallye. Při této soutěži se jednotlivé erzety jedou celkem čtyřikrát, což je pro doladění a zároveň nácvik synchronizace součinností v servisní zóně podstatně lepší," vysvětlil Kresta trochu nečekaný krok týmu Stylex Tuning Prosport. "Navíc si mohu porovnat časy z jednotlivých erzet a hned posuzovat to které nastavení auta."

Kresta bude startovat na Rallye Pelhřimov společně s navigátorem Janem Tománkem, který se k jedinému českému jezdci, jenž dokázal vyhrát rychlostní zkoušku v podniku mistrovství světa, opět vrátil.  Petr Gross, jenž s jezdcem spolupracoval na nedávné Mogul Šumava Rallye, se bude v týmu starat o koordinaci a logistiku. Všechny činnosti totiž podle oficiální zprávy stáje nešlo skloubit. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž