Jan Kopecký na Rallye Monte Carlo

Jan Kopecký na Rallye Monte Carlo | foto: Škoda Auto

Kopecký se s tovární škodovkou vrací do domácího šampionátu v rallye

  • 0
Možná pojede v Česku jenom tři soutěže, možná jich bude víc. Každopádně na každé z nich bude Jan Kopecký poutat největší pozornost. Aby ne, když je továrním jezdcem Škody Motorsport a na domácích tratích závodí jen sporadicky.

"Ale to, že jsme tovární tým, neznamená, že první místo máme jisté. Každý nás bude chtít porazit," uvědomuje si Kopecký, jehož naviguje Petr Starý. "Přesto věřím, že nám závod vyjde a vyhrajeme."

Na trať Valašské rally vyrazí v úplně novém modelu Škody Fabia S2000 a hlavně v novém designu. Auto bude vyzdobeno stejně jako legendární vozy Škoda 130 RS, které brázdily závodní tratě na přelomu 70. a 80. let minulého století.

"Fabia ve skutečnosti vypadá ještě lépe než na fotkách. Fanoušci se mají na co těšit," láká příznivce k trati Kopecký, který ovšem "stotřicítku" nikdy neřídil. "Bohužel." Fabii ovšem zná víc než dobře, což je jeho velká výhoda. Na druhou stranu menším handicapem by mohlo být to, že loni jel v Česku jenom barumku.

"Tratě neznáme tak důkladně jako soupeři, ale tři tréninkové průjezdy by mi měly stačit. Přece jen zdejší podmínky dobře znám," připomněl pilot, který se nejvíc těší na rychlostní zkoušku kolem Bystřičky. "Je jedna z nejhezčích u nás," chválí.

Aby si obnovil vzpomínky, strávil úvodní dva dny v týdnu testováním. Zkoušel něco nového? "Ne. Ale pro české tratě se auto musí nastavit jinak než v cizině, protože cesty jsou hodně uskákané," vysvětlil.

Start na Valašsku bere zároveň jako dobrou přípravu na další podnik Intercontinental Rally Challenge, která je jeho prioritou. Na Kanárské ostrovy, kde loni vyhrál, zamíří v polovině dubna. "Testování je dobrá věc, ale závodění nikdy nemůže nahradit," upozornil Kopecký.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž