Jänner rallye ovládl Pech

Freistadt - Suverénním vítězstvím Václava Pecha skončila Jänner rallye v Rakousku. Dvojnásobný český mistr s vozem Ford Focus WRC tak úspěšně zahájil český šampionát v automobilových soutěží. Sedmý skončil Jan Kopecký, jenž tentokrát nestartoval s fabií WRC, ale s mitsubishi třídy N.

Pech se ujal vedení po čtvrté zkoušce prvního dne a s přehledem ho udržel až do cíle.

Největším soupeřem úřadujícího českého vicemistra byl obhájce prvenství Raimund Baumschlager, který po páteční úvodní etapě ztrácel na českého jezdce minutu.

Rakušan dnes dokázal ztrátu snížit na 37 sekund, ale Pech v sedmnácté a osmnácté rychlostní zkoušce znovu odskočil na rozdíl minuty a dvanácti sekund.

V následné předposlední erzetě navíc Baumschlagera zradilo jeho mitsubishi a musel odstoupit. Pech tak vylepšil loňské třetí místo.

Sedmý skončil při svém jediném letošním startu v domácím šampionátu mezinárodní mistr České republiky Jan Kopecký, jenž tentokrát nestartoval s fabií WRC, ale s mitsubishi třídy N, a uzavřel tím výčet českých jezdců v elitní desítce.

Posádky se musely v obou dnech vypořádat s místy značně proměnlivým počasím. Na některých lesních úsecích zůstávaly sníh a led, a tak se klíčovou pro vývoj soutěže ukázala správná volba pneumatik. Ta Pechovi v úvodu druhého dne nevyšla, zatímco
Baumschlager úspěšně riskoval.

"Byla to hodně náročná soutěž už tím, jak se měnil povrch jednotlivých zkoušek, což ovlivňovalo střídavě teplejší a chladnější počasí. Po získaném náskoku během prvního dne jsem se snažil zbytečně neriskovat a naše taktika se ukázala jako účinná. Myslím, že to byla pro mě i po organizační stránce hodně povedená soutěž," zhodnotil rallye Pech, český šampion z let 2002 a 2003. 

Až do konce druhé třetiny první etapy držel s vítězem soutěže krok Štěpán Vojtěch, který však v osmé rychlostní zkoušce ulomil kolo.

Liberecký jezdec vypadl z hodnocení rallye pro mistrovství republiky, jelikož se ale každý den rakouské soutěže započítával do Winter Cupu (stejně jako únorová Šumava rallye), objevil se Vojtěch i druhý den na startu a ve čtyřech rychlostních zkouškách zajel nejrychlejší čas.

Neoficiální výsledky:
1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) 3:01:37,7 hod., 2. Mörtl, Edelmann (Rak./Mitsubishi Lancer) -3:37,7, 3. Stohl, Minor (Rak./Mitsubishi Lancer) -4:10,2, 4. Harrach, Schindlbacher (Rak./Mitsubishi Lancer) -4:27,5, 5. Gassner, Thannhäuserová (Něm./Mitsubishi Lancer) -7:24,7, 6. Hideg, Szabó (Maď./Mitsubishi Lancer), 7. Kopecký, Schovánek (Mitsubishi Lancer) -9:53,2.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž