Deštivý Assen patřil truckerovi Vojtíškovi

Assen - Český závodník František Vojtíšek s renaultem kraloval prvnímu podniku Evropského poháru tahačů, který se jel na deštivém trati v nizozemském Assenu. Vojtíšek skončil v sobotním pohárovém závodě jako třetí a své umístění si vylepšil v hlavním nedělním závodě, který s přehledem vyhrál.

Sobota

V sobotu chyběl  českému závodníkovi Davidu Vršeckému pouze dvě kola, aby se znovu dostal na stupně vítězů. Nakonec ale musel v pohárovém závodě bronzový stupeň přenechat svému krajanovi Františku Vojtíškovi a sám si musel vystačit s osmým místem.

Závody se jely v hustém dešti, který dělal řadě jezdců velké problémy. K vidění tak byla během celého sobotního programu řada kolizí, po kterých vozy končily bezvládně zabořené v záchytných zónách.

Vzhledem k velkému počtu startujících rozdělili pořadatelé početné startovní pole na dvě skupiny. V první kvalifikační jízdě se tak do první řady vedle nejrychlejšího Vršeckého s buggyrou postavil Egon Allgäuer, kterému však vyšel lépe start. Vršecký vyjížděl třetí za Gerdem Körberem.

Vedoucí dvojice si během několika kol vypracovala náskok, ale Körber stále zrychloval a pokusil se v závěru šestého kola Allgäuera předjet. Na mokré dráze ale manévr nezvládl a vyletěl z dráhy, a tak druhé místo obsadil jeho týmový kolega Vršecký.

Druhou kvalifikační jízdu vyhrál způsobem start-cíl španělský matador Antonio Albacete následovaný Vojtíškem. Zkušený Čech na renaultu během osmi kol neudělal vážnější chybu a mohl v posledním okruhu na Španěla zaútočit, ale spokojil se s druhým místem a druhou řadou pro pohárový závod.

Oba Češi si postavení udrželi i po startu a deset kol kroužili za vedoucí dvojicí Albacete - Allgäuer. Na techniku tentokrát doplatil Vršecký: po průjezdu cílovou rovinou desátého kola se jeho vůz stal neovladatelný a místo do zatáčky zamířil přímo k bariéře.

Takřka bez funkčních brzd se mu ale podařilo alespoň dokroužit závod a připsal si tři body za osmé místo. 

O to větší spokojenost vyzařovala z tváře Vojtíška, kterému spadlo do klína třetí místo. Skvělou jízdu ale předvedl i Körber s druhou buggyrou, který dojel na zablácené dráze z 22. startovní pozice pro body za sedmé místo.

Neděle

Zkušený Vojtíšek, který za necelé tři týdny oslaví 45. narozeniny, dokázal využít k vítězství své silné zbraně - jízdy na mokré trati. Jeho krajan David Vršecký vyhrál kvalifikační jízdu, v hlavním závodě ale skončil až šestý.

V hustém lijáku se jela kvalifikace podobně jako v sobotu na dvě skupiny a Vršeckého vítězství vyneslo do druhé startovní řady po bok Vojtíška, který ve své jízdě dojel na druhém místě. Když se ale před pohárovým závodem na téměř čtyřkilometrový okruh snesl přívalový déšť, mnoho soupeřů tušilo, kdo z toho bude umět vytěžit nejvíce.

Zaplněné tribuny viděly hodně dramatických okamžiků. Polovinu závodu sice kroužila po trati trojice Hahn, Vojtíšek a Vršecký, ale několik následných karambolů pořadím na prvních místech zamíchalo a v čele se usadil Vojtíšek.

V předposledním kole však i on přišel o vedení a k vítězství mířil vedoucí jezdec Evropského poháru Antonio Albacete.

Horkokrevný Španěl ale přecenil své síly a po nájezdu do posledního kola chyboval, a  tak šachovnicový prapor viděl první Vojtíšek. 

Vršecký se v závěru snažil dostat s buggyrou na čtvrtou pozici, ale riskantní manévr ho stál dvě místa a dojel šestý. Hrdinou dne byl také Vršeckého týmový parťák Gerd Körber, kterému se podařilo prokličkovat z dvacáté pozice až pod stupně vítězů.

Vojtíšek po závodě zářil štěstím. "Počasí nám fakt vyšlo skvěle. Je to odměna pro celý tým a satisfakce za loňskou sezonu, kdy jsme po dobrém úvodu přišli vinou soupeře o výborně připravený vůz a lepší celkové umístění," řekl šťastný Vojtíšek.

Nedělní triumf ho vynesl na třetí místo průběžného pořadí, Vršecký je o příčku níže.  Třetí závod Evropského poháru tahačů se jede za dva týdny v italském Misanu.

Výsledky – sobota:
Kvalifikační jízda A (na 8 kol):
1. Allgäuer (Rak./MAN) 16:52,622, 2. Vršecký (ČR/Buggyra) -22,085, 3. Fournier (Fr./Renault) -22,736.
Kvalifikační jízda B (na 8 kol): 1. Albacete (Šp./MAN) 17:09,431, 2. Vojtíšek (ČR/Renault) -0,741, 3. J. Rodrigues (Port./MAN) -27,989, ...12. Körber (Něm./Buggyra) -2 kola.
Pohárový závod (na 12 kol): 1. Albacete 23:42,439, 2. Allgäuer -2,829, 3. Vojtíšek -13,782, ...7. Körber, 8. Vršecký. 

Neděle:
Kvalifikační jízda A (na 8 kol):
1. Hahn (Něm./MB) 14:52,018, 2. Vojtíšek (ČR/Renault) -1,351, 3. Allgäuer (Rak./MAN) -7,532.
Kvalifikační jízda B (na 8 kol): 1. Vršecký (ČR/Buggyra) 15:46,557, 2. Fournier (Fr./Renault) -26,738, 3. Lacheze (Fr./Renault) -32,082, .... 11. Körber (Něm./Buggyra) -2:19,397.
Pohárový závod (na 12 kol): 1. Vojtíšek 23:58,642, 2. Allgäuer -4,111, 3. Hahn -9,203, 4. Körber, 5. Bösiger (Švýc./MAN), 6. Vršecký.
Průběžné pořadí: 1. Allgäuer 94 b., 2. Albacete 89, 3. Vojtíšek 79, 4. Vršecký 64, 5. Bösiger 51, ...8. Korber 33.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž