Vegas navždy v dějinách: K.O. v poslední sekundě, gangster Pereira i McGregor

  • 1
Las Vegas (Od našeho zpravodaje) - Proč jubilejní turnaj UFC 300, na kterém zvítězil i český MMA zápasník Jiří Procházka, vešel do dějin jako ten zatím nejlepší v historii? Odpusťte to spojení, sami to tak nazvali. „Prodáváme ‚holy sh*t‘ momenty a v Las Vegas jsme zažili něco jedinečného,“ rozplýval se šéf prestižní soutěže Dana White. Které to společně s výkonem Procházky byly? Vybrali jsme ty, které neopakovatelně až absurdně šokovaly a pobavily všechny přihlížející.

Svatý Holloway a K.O. v poslední sekundě

Oni byli hlavní důvod, proč turnaj už dopředu tolik lákal. Jen se nevědělo, jestli nebude za minutu hotovo. Naštěstí pro všechny Justin Gaethje (čti „Gejčí“) a Max Holloway předvedli pět kol naprostého násilí.

Téměř celých pět kol. Pustili se do sebe nemilosrdně. Hrozivě. Šíleně! Dohromady padlo skoro tři sta úderů, přičemž mnoho z nich mělo knokautový potenciál.

KOMENTÁŘ: Neobyčejný triumf. Procházka hrdinou na akci, která vejde do dějin

Bojovali o titul, vymyšlený pás s názvem „Baddest mother*ucker“. O pozici nejdrsnějšího a nejkrutějšího frajera v UFC. Holloway přešel z nižší váhové kategorie a tak trochu se čekalo, kdy ho Gaethje svými údery zasype k nepoznání.

Místo toho se nadosmrti proslavil Holloway. Už v prvním kole se mu povedl parádní kop z otočky, kterým Gaethjemu zlomil nos. A tenhle moment změnil průběh celého duelu. Holloway začal dominovat.

Moment, kdy Max Holloway zlomil Justinu Gaethjemu nos.

O to víc šokující moment přišel na konci pátého kola, kdy měl Holloway zajištěné vítězství. Nestačilo mu to. Chtěl získat bonusy za nejlepší výkon a nejlepší zápas turnaje. To by dohromady dělalo 600 tisíc dolarů. Obrovská částka na poměry UFC, normálně bonusy dělají „jen“ 50 tisíc.

A tak Holloway vybídl Gaethjeho: Postavme se do středu oktagonu. Dáme si férovku. Jeden z nás nejspíš padne. Dávám ti šanci zvítězit, i když nemusím.

Gaethje příležitost přijal. Hrdina. Jenže v poslední sekundě se božsky trefil Holloway, ne on. Gaethje se skácel k zemi a několik dlouhých minut nemohl vstát. Hala naprosto šílela, historický knokaut, jeden z nejlepších. A Holloway si zajistil svých 600 tisíc dolarů.

Podívejte se na závěr duelu Holloway – Gaethje:

Chladnokrevný Pereira zastavil rozhodčího: Nech mě, to je dobrý.

V listopadu Brazilec Alex Pereira, jeden z nejděsivějších zápasníků v UFC, porazil Jiřího Procházku a získal titul polotěžké váhy. Teď proti němu stál Jamahal Hill. Sebevědomý, drzý, vychloubačný a arogantní Američan.

Celý týden do Pereiry šil. Vysmíval se mu, tvrdil, jak ho porazí, protože on je pravým šampionem, on je nejlepší. V kleci nevydržel ani čtyři minuty

Pereiru dost naštval. V zákulisí po něm Hill chtěl podpis, zato na tiskovou konferenci před kamery přinesl na řetězu repliku kamenné sochy z Velikonočních ostrovů od krve a roztřískal ji o zem. Sochu z Velikonočních ostrovů Brazilec používá jako osobní symbol, protože jeho obličej vypadá stejně. Takže to bral jako urážku.

Brazilec Alex Pereira knokautoval Jamahala Hilla už v prvním kole titulového zápasu o pás šampiona polotěžké váhy UFC. Naprosto chladnokrevně jednou ranou.

A v kleci to Hillovi spočítal. Ze závěru se stal virál. Hill kope Pereiru mezi nohy, rozhodčí chce duel zastavit a dát čas na rozdýchání. Brazilec se na sudího ani nepodívá, jen nastaví ruku: Nech to, to je dobrý, nic mi není.

Pokračuje se v souboji. Uběhne sotva pár sekund, Pereirovi vyletí levá pěst a jednou ranou posílá rozbitého Hilla k zemi. Tam ho dobíjí, dokud to rozhodčí už doopravdy nezastaví.

Pereira pak stoupne a rukama předvede památné gesto: Tak tady máte. A poví: „Po tom, co mě zesměšnil, bylo tohle to nejmenší, co jsem mu mohl udělat.“

Uspala soupeřku, rozhodčí to neviděl. A pak málem prohrála

Turnaj přinesl i unikátní čistě čínský souboj o titul ve slámové váze do 52 kilogramů. Čang Wej-li (známější pod anglickou obdobou Zhang Weili) obhajovala, proti stála Jen Siao-nan (Yan Xiaonan).

A byla z toho pořádně bizarní podívaná a parádní pětikolový souboj. Wej-li totiž svou soupeřku na konci prvního kola škrcením uspala.

Jenže rozhodčí to nechal být!

Čínský minisouboj. O titul v ženské kategorii se utkaly dvě Číňanky. Čang Wej-li obhajovala, vyzvala ji Jen Siao-nan, která na konci prvního kola po škrcení usnula, ale rozhodčí si toho nevšiml a nechal duel běžet.

Wej-li držela škrcení až do samotného konce kola, ještě dvě sekundy před zatroubením Siao-nan byla při vědomí. A pak není úplně jasné, co se stalo. Trubka se ozvala, Wej-li se zvedala, ale Siao-nan na ní bezvládně zůstávala ležet. Wej-li ji musela ze sebe odstrčit.

Siao-nan sotva vstala, zmateně klopýtala a rozhodčí ji musel přidržet, aby znovu nespadla. „Panebože, vždyť byla mimo,“ divili se komentátoři.

Jenže to všechno se odehrálo v přestávkovém čase, takže zřejmě v tu chvíli nebylo co ukončovat. Zápas mohl pokračovat. Ke vší smůle Wej-li.

Siao-nan se totiž neuvěřitelně oklepala a v dalších kolech byla několikrát hodně blízko k tomu, aby Wej-li knokautovala.

To se ale nakonec nepovedlo a Wej-li si vybojovala vítězství.

Jo... A taky se vrátí McGregor. Málem bych zapomněl

Šéf UFC přišel v tak rozverné náladě, že to všechny zaskočilo. Leckdy bývá naštvaný, otrávený a unavený, otázky novinářů mu vadí, ostatně nemá je vůbec rád. Kazí mu byznys a podle něj jen lžou. Influenceři? Ty má rád! Hlavně když jdou na ruku.

Tentokrát se bavil. Upřímně se radoval, vtipkoval a vykřikoval. Když se ho asijský novinář ptal na čínský souboj, White opáčil: Pane, odkud jste?

„Z Číny.“

„No to jsem si dokázal spočítat, ale odkud konkrétně?“ rozesmál všechny okolo.

A co by nevtipkoval. Však se mu povedl největší turnaj v historii organizace, který jen na lístcích vydělal skoro 17 milionů dolarů.

A najednou mu na stole přistál od asistentky papírek.

„Hm, to se ještě nestalo...“

„Huh. Tak já je přečtu, jo?“

„1. června v New Jersey se utkají Islam Machačev a Dustin Poirier,“ oznámil ležérně vyhlížený titulový souboj. „Před nimi se utkají Sean Strickland a Pablo Costa.“

A pokračoval dál, jako by měl oznámit něco úplně obyčejného. Něco, na co lidi nečekají několik posledních let.

Tentokrát zvedl trochu hlavu, podíval se na zástupce médií, jak budou reagovat. Pousmál se, někteří novináři už tušili, tak se taky začali pochechtávat.

Dovolil si menší odmlku a pak vypustil bombu: „29. června. Conor McGregor vs. Michael Chandler. Na pět kol ve veltrové váze do 77 kilogramů.“

Přihlížející začali tleskat.

Celé oznámení vlastně bylo úplně bizarní.Tak velký zápas oznámit tím, že ho přečtete z papírku? UFC to stačí. Klidně. McGregorův návrat se rázem stal hlavní zprávou. Vždyť nebojoval od roku 2021, kdy si v souboji s Poirierem zlomil ošklivě nohu.

Teď je největší hvězda smíšených bojových umění zpět.

Takhle White oznámil McGregorův návrat: