Trenér: Bauer měl atakovat desítku

Kiruna - Skvělý vstup do sezony se podle reprezentačního trenéra běžců na lyžích Květoslava Žalčíka podařil české jedničce Lukáši Bauerovi. Ten po pomalejším začátku postupně zrychloval a skončil jedenáctý. Bauer vyběhl před Norem Alsgaardem. Zvolil rychlejší lyže, ale měl horší hrany. "A v rovinatější úvodní pasáži mu to trochu plavalo," vysvětlil trenér Žalčík. Přiznal, že se mu bál říci, že je na prvním měřeném úseku až čtyřicátý.

Postupně se ale Bauer vypracoval na přední pozice. Po průjezdu do druhého kola byl už na třináctém místě. "V těžších pasážích stupňoval tempo a ukázal, že už je vyzrálým běžcem. Jedenácté místo je na úvod skvělé," mínil Žalčík.

"Nakonec z toho bylo myslím velmi slušné jedenácté místo se ztrátou třiceti vteřin na prvního Vittoze," přijal kirunský výsledek Bauer. "Sice jsem chtěl víc, ale myslím, že jsem potvrdil formu a výsledek je plně srovnatelný s výsledky v loňské sezoně," dodal běžec.

Podle trenéra je Bauer připraven natolik dobře, že by měl atakovat desítku v každém závodu. "A když bude mít svůj den, tak by si mohl šáhnout mezi tři nejlepší," usoudil český kouč.

Ještě čtyřiatřicáté místo Koukala, který se na severu necítil ve formě, považoval Žalčík za vcelku solidní výsledek. "Má na to, aby bodoval. Tohle umístění nepatří mezi zatracované, ale nijak zvlášť ho zase nevyzdvihujeme," komentoval Žalčík.

Mráz běžce netrápil, spíše ledové plotny na trati. "Lyže se na nich smekaly," uvedl Koukal. Začal pomaleji, než musel, a ztrátu už nedohonil. "Mohlo to možná vyjít i na bod," pomyslel si běžec.

Se svým letitým problémem, zánětem nosohltanu, běžel Magál, ale přesto bylo 66. místo překvapením. "To neodpovídá tomu, co má natrénováno," řekl Žalčík. O mnoho hůře dopadl Michl, dojel osmý od konce. "Nejezdí dobře, je to velké zklamání," uvedl trenér.

Podle Žalčíka mohla Neumannová na přemrzlém sněhu triumfovat. "Myslíme si, že by vyhrála," odhadl Žalčík a doplnil, že českou výpravu její odjezd malinko zaskočil. "To je vždy, když zmizí lídr týmu," uvedl trenér a vyzdvihl bodovanou pozici Balatkové. "To je dobrý výsledek," řekl Žalčík.

Od mladé Smutné, která je spíše klasičkou, se velký průlom nečekal. "Byl to pro ní spíše křest ohněm, budoucnost má ještě před sebou," doufal Žalčík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž