Snowboardistu straší jen kvalifikace

Praha - Michal Novotný bude na mistrovství světa ve snowboardingu v rakouském Kreischbergu tvořit spolu se Zuzanou Tomčíkovou snowboardcrossařskou část výpravy. Společně cestují i po evropských závodech. "Rozumíme si a vzájemně se podporujeme. Myslím, že to pomáhá oběma." Všestranný sportovec letos zkusil i Světový pohár ve skikrosu, prioritou pro něj však zůstává snowboard. "Na šampionátu musím postoupit z kvalifikace. To je pro mě nejtěžší. Ve vyřazovacím systému můžu porazit téměř každého," věří si jedenadvacetiletý závodník.

Minulou sezonu měl natržené vazy v rameni, nakonec skončil žebříčku ISF na 55. místě. V pořadí FIS (Mezinárodní lyžářská federace) mu zatím body chybí, v nejnovějším žebříčku WSF (Světová snowboardová federace - bývalá ISF) mu patří 58. pozice.

Letní přípravu Vám ale narušilo další zranění...

V létě jsem jel surfovat na Lago di Garda a hned první den jsem si udělal něco s kotníkem. Měl jsem po zábavě na celé léto. A trénovat jsem začal až na podzim.

Jak vypadá Váš předesezonní trénink?

Kromě snowboardingu se věnuji mnoha dalším sportům. Posiluji, chodím hrát squash a tak. Teď jsem uzavřel zajímavý obchod s trénerem thajského boxu, panem Petrem Macháčkem. Jeho devítiletý syn se chce naučit jezdit na snowboardu, tak mu v tom pomáhám a pan Macháček mě na oplátku učí thajský box. Trénink mám dvakrát týdně. Poznal jsem, že to není pouze o mlácení. Posiluji tím celé tělo. Trochu jsem se toho bál, ale je to skvělý.

Koncem listopadu ve francouzském Tignes jste se zúčastnil závodů Světového poháru v nové lyžařské disciplíně - skikrosu, která je dvouprkýnkovou obdobou snowboardcrossu. Má to znamenat, že přecházíte mezi lyžaře?

To zas ne. Dříve jsem lyžoval, tak jsem to zkusil. Rád bych bych jel i další velké skikrosové závody.

Byl jste spokojen se 48. místem?

Velkou radost jsem z toho neměl. Ale jel jsem poprvní velký závod a byla tam silná konkurence. Většina z těch kluků jezdí skicross už dost dlouho. Pro mě je vždy největší problém projít kvalifikací. Pak už to jde většinou dobře.

V Tignes však porazil celou světovou špičku sjezdař Tomáš Kraus.

Tomáš se stále věnuje alpským disciplínám a přibral si k nimi skikros. Jsme dobří kamarádi. V Tignes to byl úžasný zážitek. Dlouho jsem neměl z ničeho tak velkou radost jako z Tomášova vítězství. Je to fakt démon. Cestovali jsme tam spolu a určitě se na dalších akcích ještě domluvíme. Chci jet i další závody SP ve Skikrosu.

Ve snowboardcrossu jste se letos zatím závodů SP neúčastnil...

V Evropě se zatím nejely. (Snowboardcross byl na programu Světového poháru pouze v září, v chilském Valle Nevado). Desátého prosince jsem závodil na FIS závodech v Cortině d´Ampezzo a skončil šestý. Bylo tam spousta závodníků z bývalé ISF co potřebovalo body na FIS MS, takže jsem moc spokojený. Podařilo se mi postoupit z kvalifikace a pak už to šlo.

A kvalifikace do vyřazovacích jízd byla těžká?

Pro mě určitě. Já mám v individuální jízdě na čas vždy problémy. Kolikrát ani nepostoupím. Jak jsem ale ve vyřazovacích bojích, daří se mi mnohem víc. Boj na trati mi prostě jde lépe. Například v té Cortině jsem měl až 29. kvalifikační čas.

Co pro Vás bude vrcholem letošní sezony?

Určitě mistrovství světa v Rakousku a taky Univerziáda. Cíl pro obě akce je jasný. Dostat se do vyřazovacích bojů a pak předvést na trati, co umím.

Michal Novotný při snowboardcrossovém závodu Českého poháru v sezoně 2001/2002.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž