Úvodní závod Turné čtyř můstku v Oberstdorfu provázejí komplikace s počasím....

Úvodní závod Turné čtyř můstku v Oberstdorfu provázejí komplikace s počasím. Start závodu byl už několikrát odložen. | foto: Reuters

Start Turné čtyř můstků s Koudelkou v Oberstdorfu zmařilo bídné počasí

  • 66
Úvodní závod Turné čtyř můstků byl odložen, skokany na lyžích ohrožoval v německém Oberstdorfu během prvního kola příliš silný vítr i husté sněžení. Začátek byl několikrát posunutý a po bezmála třech hodinách čekání na lepší podmínky jury rozhodla: skákat se nebude. Závod se uskuteční v pondělí od 17:30 hodin.

Nedělní závod ohrožovalo počasí celý den. Nejprve se nad Oberstdorfem přehnala sněhová vánice, kvůli níž bylo zrušeno zkušební kolo. V areálu za vytrvalého sněžení dál foukal silný vítr, který dosahoval v nárazech až 50 km za hodinu. 

Skokani v Oberstdorfu

Vývoj závodu jsme sledovali on-line

Oficiální začátek v 16:30 se nepodařilo dodržet a předpovědi zlepšení podmínek neslibovaly. Do stopy se sice krátce po 18 hodině spustil první muž startovní listiny Japonec Kobajaši, ale pak se závod znovu kvůli točícímu se větru zadrhl. 25 000 diváků trpělivě čekalo na trvalejší zlepšení, marně.

Naposledy se opět začalo skákat v 19 hodin, ale podmínky byly dál neregulérní. Z můstku se v rámci K.O. systému nespustilo ani šest kompletních dvojic, vůbec se nedostalo na českou naději Romana Koudelku.

Český skokan na lyžích patří do okruhu nejžhavějších favoritů prestižní série, vždyť v sezoně už vyhrál tři závody Světového poháru. Druhého muže průběžného pořadí SP čekal v úvodním kole souboj s japonským veteránem Noriakim Kasaiem, jenž v sobotní kvalifikaci obsadil třetí místo. 

Utkat by se tak v Oberstdorfu měli v pondělí, náhradní termín umožňuje další program Turné. Kvalifikace druhého dílu v Ga-Pa je totiž naplánována až na Silvestra. Předpověď na pondělí ale také není dobrá, spekulovalo se proto i o přesunutí závodu právě do Ga-Pa.

Jakub Janda, Jan Matura a Antonín Hájek se do závodu nekvalifikovali. I proto se cestou z Kontinentálního poháru ve švýcarském Engelbergu připojí k týmu trojice Lukáš Hlava, Martin Cikl a Čestmír Kožíšek, kteří by se o případnou nominaci kouče Richarda Schallerta měli poprat s reprezentačními kolegy při tréninku na druhý závod v Ga-Pa.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž