VÍTĚZNÉ DRUŽSTVO. Rakouští skokani na lyžích (zleva) Thomas Morgenstern, Gregor

VÍTĚZNÉ DRUŽSTVO. Rakouští skokani na lyžích (zleva) Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer, Wolfgang Loitzl a Andreas Kofler slaví triumf v závodě SP v Kuusamu. | foto: Reuters

Skokani na lyžích skončili v soutěži družstev šestí, vyhráli Rakušané

  • 3
Po předchozích rozmarech větru konečně ožily můstky ve finském Kuusamu a skokani na lyžích mohli absolvovat odkládaný závod družstev. V premiérovém závodu sezony Světového poháru triumfovali v soutěži družstev favorizovaní Rakušané, český tým obsadil šestou příčku.

Kvarteto Jakub Janda, Jan Matura, Lukáš Hlava a Roman Koudelka absolvovalo v jednokolovém závodu přeloženém ze soboty první oficiální skok zimy, neboť program v Kuusamu značně zredukoval vítr. Odpoledne je ještě čeká úvodní individuální závod sezony.

Češi byli šestí s velkým, více než šedesátibodovým náskokem před sedmými Poláky a naopak od třetích Rusů je dělilo zhruba 16 bodů.

Mohli jen litovat, že bývalý vítěz SP Janda neustál svůj jinak povedený skok 138,5 metru a za nevydařený dopad následovaly srážky. Zazářil naopak Koudelka, jehož 142 metrů z poslední série překonal z celého pole skokanů pouze o metr Rus Denis Kornilov.

"Na začátek sezony bez prvního skoku to nebylo z pohledu týmu zlé," řekl trenér David Jiroutek s tím, že jeho svěřenci v Kuusamu kvůli špatným podmínkám zvládli jako všichni jen jeden oficiální trénink. "A to v brutálních podmínkách. Jít pak do soutěže týmů s nepocitem vzletu a do značného protivětru, to nebylo lehké pro nikoho, a proto se snadno stane pád," uvedl směrem k Jandovi.

Olympijští vítězové a mistři světa Rakušané potvrdili roli největších favoritů více než stobodovým náskokem před Japonskem. Před Čechy se ještě dostali čtvrtí Němci a pátí Slovinci.

SP ve skocích na lyžích v Kuusamu

Družstva: 1. Rakousko (Loitzl, Kofler, Schlierenzauer, Morgenstern) 517,2 b., 2. Japonsko (Kobajaši, Točimoto, Takeuči, Ito) 408,4, 3. Rusko (Vasiljev, Kaliničenko, Trofimov, Kornilov) 398,3, 4. Německo 392,1, 5. Slovinsko 386,4, 6. Česká republika (Janda, Matura, Hlava, Koudelka) 381,9.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž