Skokani na lyžích se postavili za Neumannovou

  • 2
Harrachov - Odmítnutí Kateřiny Neumannové kandidující na post místopředsedkyně organizačního výboru mistrovství světa v Liberci 2009 šokovalo vedení Lyžařského svazu kdekoho. I některé jeho součásti. "Zříkat se jejích styků a PR možností je prostě nesmyslné," nebojí se říct sportovní ředitel úseku skokanů Rostislav Jozífek.

Jozífek při příležitosti Světového poháru ve skoku na lyžích v Harrachově odhodlaně vystoupil na tiskové konferenci na podporu nejlepší běžkyně české lyžařské historie.

"Já se starám o běh týmu a finanční záležitosti a vidím, že Kateřina Neumannová je potenciál nedozírného horizontu," je přesvědčen člen nového vedení úseku.

"My nemáme vlastní sílu, abychom prosadili Kateřinu do funkce místopředsedkyně organizačního výboru mistrovství světa. Ale děláme co můžeme - zcela veřejně deklarujeme její podporu," pokračoval Jozífek.

Prezidentem organizačního výboru MS je přitom skokany i Neumannovou oblíbený bývalý šéf svazu lyžařů Roman Kumpošt. Místopředsedy jsou za svaz Vaněk, za Liberec jeho primátor Jiří Kittner a za investora sportovních zařízení akciové společnosti Sportovní areály Ještěd Pavel Krenk.

Neumannovou chce město Liberec jako čtvrtého místopředsedu, ale schválit ji musí i druhá strana - svaz. Liberec zase nemusí souhlasit s kandidátem svazu - tedy Radkou Záhořovou.

Za všechny ze skokanské části vyjádřil Jozífek Neumannové podporu a naznačil i podstatu celého problému, kdy má funkci v organizačním výboru plnit místo zkušené reprezentantky svazová sekretářka: "Problém je v tom, že schopnosti a možnosti Neumannové nejsou meritem věci. O podstatě problému bohužel nemohu hovořit."

Úsek skokanů na lyžích na sebe už jednou v souvislosti s Neumannovou upozornil. Při červnové konferenci podporoval, stejně jako lyžařka, bývalého předsedu Romana Kumpošta, zvolen za šéfa svazu však byl jeho konkurent Aleš Vaněk. "Teď na to také doplácíme," dodal Jozífek. A stejnému problému čelí Neumannová.

Úsek skokanů na lyžích se po nedávných změnách přeměnil ve fungující firmu pracující na profesionální bázi. Snaží se sehnat sponzory, ale má podobné problémy jako nedávno Neumannová při uzavírání reprezentační smlouvy. Vedení svazu mu nepomáhá, ale brání.

"Například výkonný výbor vyhověl naší žádosti, abychom si mohli sehnat sponzory, ale s podmínkou, že smlouvy budou pouze do května 2005. Třeba tady v Harrachově chceme rozšiřovat portfolium partnerů, máme s nimi schůzky, ale když jim řekneme, že s nimi pojedeme tři měsíce v zimě, tak se nám vysmějí. To jsou ty problémy, na které chceme upozorňovat," pokračoval rozhořčený Jozífek.

Vedení skokanského úseku má zcela jiný náhled na řešení lyžování v České republice. "Zdá se nám, že uniká sport a ztrácí se v administrativních, personálních a organizačních záležitostech. A to není dobře."

Po svém zvolení Jozífek spolu s novým šéfem Škodou reformoval skokanský úsek. Nejdůležitějším krokem bylo angažování uznávaného trenéra Bajce a zajištění dokonalého materiálního zajištění. "Kluci mají vše srovnatelné se soupeři. My se snažíme dělat vše profesionálně, ale ze strany Svazu se prostě o profesionalitě mluvit nedá."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž