Skikrosaři se chtějí sejít až ve finále

Špindlerův Mlýn - Český skikrosařský tandem Tomáš Kraus - Stanley Hayer bude patřit k hlavním favoritům sobotního Světového poháru na rychlé trati ve Špindlerově Mlýně. "Je možný, že se sejdeme ve finálovém kvartetu," řekl Kraus, historicky první vítěz závodu prestižní série. Překvapit může rovněž třetí domácí reprezentant Michal Novotný.

Jakmile se oba čeští lyžaři dostanou do finálového kvarteta, mají šanci si pomoci, aby soupeřům ukázali záda. "Dá se to, ale moc se to nedělá. Mohli bychom se snažit, abychom před nás třeba nikoho nepustili, ale v těch padesáti vteřinách na trati se toho moc vymýšlet nedá. Tam se sviští o setiny," uvedl Kraus.
 
Kraus vyhrál v listopadu 2002 ve francouzském Tignes historicky první závod Světového poháru FIS ve skikrosu. Teď má šanci získat premiérový vavřín skikrosu SP na českém území.
 
Trať organizátoři připravili na vysoké úrovni. "Byl jsem mile překvapen. Poprali se s tím dobře," chválil český závodník. Zajímavá prý bude třetí zatáčka od konce, na kterou diváci dobře uvidí. "Je ošklivá, bude se tam dost předjíždět," zjistil jezdec USK Praha v tréninku; skoky nepovažoval za 'extra' obtížné.
 
Dá se očekávat, že bude docházet k ostrým situacím při nájezdech závodníků do zatáček. "To je vždycky drsný, ale je to stejný všude," uvedl Kraus. Rozhodovat se bude na startu, tam se v šedesáti procentech jízd určí pořadí. "Z prvního místa si umím pozici pohlídat a nikoho před sebe nepustit," uvedl Kraus.
 
Do Krkonoš Kraus s Hayerem dorazili po startu na prestižním podniku X-Games v americkém Aspenu. Moc se jim ovšem podle Krause nedařilo, jedenácté místo za úspěch nepovažoval. "Bylo to dobrý, ale psychicky mě to moc nepodrželo. Lyžemi jsme nezabodovali, takže jsem nevyhrával, což mě mrzelo," zlobil se Kraus.
 
Ve Špindlu má šanci si zlepšit náladu. Na horách nyní hustě sněží a trať se proto zpomaluje. On by rád zmrzlý a rychlý sníh, aby nezáleželo na připravených lyžích, ale na umění jezdce.
 
Jedenáctý muž v pořadí Světového poháru má sezonu rozhozenou kvůli zraněnému pravému kolenu hned z prvního závodu v Saas-Fee. Od té doby jezdí s ortézou. "Bez toho to nejde," přikývl Kraus.

Přes bolest dokázal před čtrnácti dny dojet čtvrtý v Pozza di Fassa, což byl jeho druhý nejlepší výsledek kariéry ve Světovém poháru.
 
Podívat se na Krause do Svatého Petra přijedou kamarádi z Děčína a Prahy. "Žádný velký fanclub to nebude, pár známých a lidí, které mám rád," řekl skikrosař a cítil, že je doma trošku pod tlakem. "Zajet dobře a udělat lidem radost, to by bylo skvělé, protože pro ně přeci pojedeme," doplnil Kraus.

Závody začnou páteční polední kvalifikaci, do sobotních vyřazovacích jízd postoupí dvaatřicet mužů a šestnáct žen.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž