Roman Koudelka

Roman Koudelka | foto: Reuters

Koudelka i jednapadesátiletý veterán Kasai zvládli kvalifikaci v Sapporu

  • 3
Jednapadesátiletá domácí legenda skoku na lyžích Noriaki Kasai i Roman Koudelka zvládli kvalifikaci na Světovém poháru v Sapporu. Český reprezentant předvedl 115 metrů a obsadil 22. místo, japonský veterán Kasai obsadil 45. pozici a hlavní soutěž elitního seriálu absolvuje po čtyřech letech. Opět tak vylepšil své rekordy, v sobotu Kasaie čeká již 570. závod v pohárovém seriálu.

Kasai se stal prvním padesátníkem, jenž se skokanského Světového poháru zúčastnil. Právě v Sapporu v roce 1988 před více než 35 lety debutoval, loni tam těsně kvalifikací neprošel. Dnes se mezi postupujících 50 závodníků dostal po skoku dlouhém 106 metrů.

„Jsem rád, že jsem to zvládl. Ale umím ještě víc,“ řekl Kasai v hloučku více než 20 novinářů. „Každý den jsem dřel na své vytrvalosti, mentální stránce i na své váze. A konečně se mi to zase vyplácí,“ dodal spokojeně mistr světa v letech na lyžích z roku 1992 z Harrachova, který v lednu v Sapporu závodil v „druholigovém“ Kontinentálním poháru.

Kvalifikaci vyhrál Rakušan Manuel Fettner se 136,5 metry. Jeho krajan Stefan Kraft v roli lídra Světového poháru obsadil desáté místo (125 m).

Sobotní závod má začátek v 8:00 SEČ. Koudelka se do Japonska vydal po vynechaném předchozím díle v USA v Lake Placid, předtím se blýskl devátým místem ve Willingenu. Do první desítky se probojoval po čtyřech letech.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž