Pojede si Skariová pro královskou korunu?

Praha - Na tratě kolem půvabného místa Lago di Tesera byly navezeny tuny umělého sněhu, na skokanské můstky v Predazzu rovněž. Už teď stál šampionát klasických lyžařů téměř 650 milionů korun. V úterý ráno se začíná: ženy z hromadného startu vyběhnou na 15 kilometrů klasicky. Hned první den zřejmě určí, kdo se stane královnou mistrovství světa. „Bente Skariová chce tři zlata, možná čtyři. A ona na to má, věřte mi,“ předpovídá Kateřina Neumannová, česká jednička, která kvůli těhotenství sezonu vynechává. Dále čtěte: Jak se na MS připravoval Lukáš Bauer

Ještě před rokem Neumannová přemýšlela, že by ve Val di Fiemme ukončila svou velkou kariéru. Na stejném místě se v roce 1991 představila na mistrovství světa poprvé. Tentokrát bude závody komentovat pro Českou televizi.

Pro půl milionu fanoušků, kteří se na šampionát do Itálie chystají, to má být nezapomenutelná akce. V příštích dvou týdnech se čeká slunečné počasí, teplota jen lehce pod nulou a vesměs napínavé závody.

Pouze Norka Skariová mezi běžkyněmi bude nejspíš nedostižná. Usměvavá třicátnice je suverénkou závodů v klasice, od listopadu navíc vyhrává i v bruslení. Bude to šok, když zítra nevyhraje.

Zato mezi skokany, sdruženáři, ale i běžci podobně jasný favorit chybí. Hlavní český den je plánován na pátek, kdy Lukáš Bauer vyrazí na 15 kilometrů klasicky. „Budou tam prudké kopce a to se mi líbí, protože v nich se musí jezdit i hlavou. Chci medaili,“ vzkazuje z Božího Daru, kde bude až do úterý trénovat.

Naopak od soboty je ve Val di Fiemme lyžařův osobní servisman Vít Fousek, který zkouší nové struktury na lyžích, s čímž pomáhal italský expert Vuerich. Tajný český trumf? Možná skokan Jan Mazoch, vnuk legendárního Jiřího Rašky, jenž před týdnem získal medaili na mistrovství světa juniorů a o víkendu ovládl domácí šampionát. Šanci by mohl mít i Martin Koukal při běžeckém sprintu.

Vrcholem šampionátu mohou být večerní skoky na lyžích, ve kterých umělé světlo ještě zdokonaluje atmosféru. Polák Malysz? Němec Hannawald? Fin Ahonen? Slovinec Peterka? Anebo kdosi z rakouského družstva, které je tak silné, že si dovolilo v nominaci vynechat i Goldbergera, dřívější modlu? „Mohou rozhodovat kombinézy,“ tuší trenér reprezentace Ján Tanczoš.

Technický pokrok, to je zbraň mocných týmů. Nejnovější kombinézy jsou nepatrně širší v pase, tím lépe skokana nesou ve vzduchu. Ve sdruženářské elitě se čeká souboj Německo (Kircheisen, Ackermann) versus Finsko (Lajunen, Manninen).

Program mistrovství světa v klasickém lyžování najdete ZDE

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž