Šárka Záhrobská na archivní fotografii z OH ve Vancouveru.

Šárka Záhrobská na archivní fotografii z OH ve Vancouveru. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Po letech bez medaile. Nedělala bych z toho vědu, řekla Záhrobská

  • 111
Garmisch-Partenkirchen (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Tři mistrovství světa v řadě a z každého si odvezla medaili. V Ga-Pa ovšem sjezdařka Šárka Záhrobská šňůru úspěchů přetrhla, ve "svém" slalomu skončila dvanáctá. "Nedělala bych z toho žádnou vědu," hájila se 26letá sjezdařka.

Není to trochu málo pro trojnásobnou medailistku?
Nevyšlo to, nedá se nic dělat. Je jedno, jestli skončím čtvrtá nebo dvanáctá, na mistrovství se jezdí o medaile.

A tu jste nezískala.
Ale v cíli jsem si zase uvědomila, jaké úžasné úspěchy za sebou mám - čtyři medaile ze světových akcí. Teď na sobě pracuju, hodně se toho snažím změnit, pokud chci být dobrá, nejlepší, tak jinou cestu nemám. Kdybych změnám měla obětovat celý tento rok a ty další budou stát za to, tak tuhle sezonu může vzít čert.

Co kdyby to nešlo i za rok?
Takhle neuvažuju, věřím, že to půjde. I pokroky na sobě cítím. Letošní sezona není takový propadák, pořád se držím mezi deseti patnácti nejlepšími na světě a myslím, že mám velmi dobrou pozici na to, abych mohla ve Světovém poháru útočit na stupně vítězů.

Záhrobská se na MS nevešla do desítky

Chtěla jste se o ně pokusit i před 2. kolem závodu?
Už ne, protože ta šance tam už nebyla. Spíš jsem jela na pocit, abych byla spokojená a aby se mi podařilo něco změnit oproti první jízdě. Spíš jsem závodila sama se sebou.

Bylo druhé kolo lepší než to první?
O něco. Ale samozřejmě to ještě zdaleka není ono.

Kolik času dáváte změnám, aby začaly fungovat?
Nesmím být netrpělivá. To, do čeho jsme se pustili, je hrozně těžké. Já jsem byla v 26 letech postavená před to, že buď něco změním, nebo zůstanu tam, kde jsem. A pak budu doufat, že mi někde bude přát štěstí, nahrají mi podmínky a dostanu se ve výsledcích dopředu.

Jenže tohle je dost bolestivá volba.
Zvolila jsem tu těžší cestu a opravdu je to náročné. Já se některé věci učím znova a nejenže se učím, ale já musím předělávat i ty staré. Je to běh na dlouho trať.

Je náročné tyhle změny obhajovat před okolím?
Dost! Ale já vlastně vůbec nemám potřebu to nějak vysvětlovat, natož se obhajovat.

Slýcháte hlasy, že všechno v tréninku, přípravě děláte špatně?
To jo, ale snažím se, a myslím, že se mi to i daří, si ty hlasy nepřipouštět. Nepřejících lidí je spoustu, ale je dost i přejících, kteří mi fandí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž