Hannu Manninen a Ladislav Rygl

Hannu Manninen a Ladislav Rygl - Vedoucí závodník SP Hannu Manninen a Ladislav Rygl (vpravo) na tiskové konferenci před závodem v severské kombinaci v Liberci. | foto: Bořivoj Černý, MF DNES

Manninen se těší na nové tratě

Liberec - Ačkoli vede průběžné pořadí Světového poháru v severské kombinaci, na tiskové konferenci působil skromně. Lámanou angličtinou finský sdruženář Hannu Manninen přiznal, že touží po jediném -na mistrovství světa v Oberstdorfu by si rád na krk pověsil medaili z individuálního závodu. Zatím žádnou nemá.

Do šampionátu v Oberstdorfu však zbývá necelý měsíc. V něm Hannu Manninen nebude zahálet: dva závody v Liberci, další v japonském Sapporu, poté finský šampionát v Lahti a start na předolympijském závodě v Turíně, zařazeném také do seriálu SP.

"Doufám, že bez problémů absolvuji všechny závody," přeje si šestadvacetiletý finský závodník.

Do Liberce přijel ve čtvrtek z Finska, kde v posledních týdnech trénoval. Po triumfech v rakouském Seefeldu však dva dny ležel v posteli s horečkama. "Naštěstí ta nemoc netrvala dlouho a mám za sebou dobrý skokanský trénink a hodně sebevědomí," říká Manninen.

V letošní sezoně vyhrál pět z devíti závodů a vyrovnal historický rekord Bjärne Vika v počtu 26 vítězných závodů Světového poháru. Už v Liberci, kde jsou v programu dva sprinterské závody, bude mít dvě šance Vika přeskočit.

"Není to pro mě větší motivace, jsou to jen čísla na papíře," nepřemýšlí finský sdruženář v průběhu sezony nad podobnými počty. "Možná po sezoně, až budu mít po závodech a budu odpočívat, pak bude hezký mít nějaký rekord," přiznává.

Výrazně větší motivací než historický rekord je pro něj medaile z mistrovství světa v Oberstdorfu. Tu ještě totiž ve sbírce nemá. "V Oberstdorfu mám asi největší šanci ji získat. Pokud se to nepovede, bude to zklamání," netají své ambice mladý Fin.

V Liberci bude patřit k favoritům. Ještě v pátek dopoledne však - stejně jako většina závodníků - netušil, kde se nachází nový běžecký areál ve Vesci. "Ale vždycky je dobré mít nějaké nové město na závody, i když je s tím hodně práce," uznává Manninen, který měl v oblibě i původní tratě v Bedřichově.

Mrzí jej akorát fakt, že byl kvůli problémem se sněhem nahrazen "klasický" závod (dva skoky a běh na 15 km ) sprintem. "Letos jsem měl lepší výsledky v klasickém závodě. Ale žádná velká změna by to pro mě neměla být," uznává vedoucí závodník průběžného hodnocení Světového poháru Hannu Manninen.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž