PELOTON. Lyžaři během závodu na 20 km klasicky, který je součástí Tour de Ski. Vlevo s číslem 4 Martin Jakš, vpravo se 13 Lukáš Bauer.

PELOTON. Lyžaři během závodu na 20 km klasicky, který je součástí Tour de Ski. Vlevo s číslem 4 Martin Jakš, vpravo se 13 Lukáš Bauer. | foto: AP

Lyžař Jakš hodnotí „švédsky“ svou formu před mistrovstvím světa: Ojojoj!

  • 4
Černý humor použil železnorudský běžec na lyžích Martin Jakš, když popsal výsledky svého snažení na generálce před právě startujícím mistrovstvím světa v klasickém lyžování v norském Oslu. Světový pohár v nedalekém Drammenu talentovanému Šumavákovi nevyšel - na klasické patnáctce skončil v poli poražených, ve sprintu nepostoupil z kvalifikace.

"Švéd by moje vystoupení nejspíš zhodnotil jejich oblíbeným citoslovcem: Ojojoj!," konstatoval suše na svých stránkách Martinjaks.cz. Je vidět, že prodělaná viróza, kvůli které přišel o pár dnů tréninku před odletem na závěrečnou přípravu, se na zdraví čtyřiadvacetiletého reprezentanta podepsala víc, než sám předpokládal.

Prvním startem bude sobotní skiatlon

Na patnáctce Jakš dojel až 42. "Věděl jsem, že nejsem ve formě jako na Tour (na Tour de Ski dojel na osmém místě, pozn. aut.) nebo v Otepää (v závodě SP po Tour de Ski dojel na 15 km klasicky šestý), ale doufal jsem, že budu schopný jet někde okolo třicítky nebo snad dvacítky. Závod se mi ale nejel dobře. Technicky jsem se necítil špatně, i lyže byly velice slušné. Nemohl jsem za to ale prostě vzít a jet. Byl jsem hodně unavený a poslední kolo jsem se sotva držel Kanaďana Kershowa, který mě dojel o půl minuty," popisuje Jakš sobotní trápení.

Přestože před Drammenem Jakš nevěděl, jestli se zúčastní i nedělního sprintu, nakonec se tak stalo. "To už jsem věděl, že výkon zřejmě nebude dobrý, ale rozhodl jsem se pro start kvůli dalšímu tréninku. Po neúspěšné kvalifikaci jsem pak ještě přidal další hodinu slušného lyžování," zdůvodnil Jakš.

Z Drammenu se česká výprava v čele s Lukášem Bauerem přesunula do dějiště šampionátu v Oslu. "Pak jsem měl dva dny volna. Od středy zkusíme pár rychlých tréninků a uvidíme, jak se s tím tělo vypořádá. Snad budu schopný v neděli předvést lepší výkon."

Jakšovým prvním závodem na Holmenkollenu bude skiatlon na 15+15 km. "Ten jsme zvolili hlavně proto, že v něm bude možnost se porovnat v balíku a zkusit jet nastavené tempo. Pak se uvidí."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž