Kryštof Krýzl na slalomové trati ve švýcarském Wengenu.

Kryštof Krýzl na slalomové trati ve švýcarském Wengenu. | foto: AP

Hlavně nebourat. Lyžař Krýzl se na MS připravuje i se zlomeným žebrem

  • 0
Nepříjemnost před blížícím se mistrovstvím světa alpských lyžařů ve švýcarském Svatém Mořici hlásí česká jednička Kryštof Krýzl. Jedenatřicetiletý závodník si před týdnem při večerním slalomu ve Schladmingu zlomil žebro, přesto by na svém sedmém světovém šampionátu neměl chybět.

„Když jsem přežil ten první týden s bolestí, dál už to půjde. Jen se musí kontrolovat, zda mi to nedráždí plíce,“ říká Krýzl.

Zranění si Krýzl přivodil během večerního slalomu v rakouském Schladmingu, kde tvrdě narazil do jedné z tyčí a první kolo nedokončil. Lehce ho pobolívalo na prsou, přesto se rozhodl absolvovat víkendový program v německém Garmish-Partenkirchenu, kde 24. místem v obřím slalomu dosáhl v letošní sezoně na páté bodové umístění. Po nedělním závodě okamžitě zamířil na rentgen.

„Před závodem v Garmischi jsem se dostal úplně do transu, naučil jsem se tu bolest překonat a nevnímat. Ale samozřejmě mě hodně limituje. Omezuje mě v tréninku, musím brát prášky proti bolesti. Nemůžu spát, bere mi energii,“ popisuje Krýzl. „Kýchl jsem v autě a málem naboural,“ dodává.

I přes zdravotní problémy Krýzl upíná svůj zrak na mistrovství světa, kde by měl platit za největší českou naději mezi muži. Začátkem týdne ladil poslední detaily svých lyží přímo v továrně Fischer.

„Ještě se rozhodnu, jak s tréninkem, rád bych stihl nějaký slalom. Ale nejpozději v neděli chci být ve Švýcarsku, v pondělí je na programu první oficiální trénink sjezdu,“ poodhalil své plány.

Největší ambice bude mít Krýzl v pondělí 13. února, kdy se ve Svatém Mořici představí v alpské kombinaci. O den později by rád pomohl reprezentačním kolegům v týmové soutěži, ve které Češi před čtyřmi lety skončili na pátém místě.

„Chci to jet, je to přece závod mistrovství světa o medaile. Má skvělou atmosféru, ohromně mě motivuje paralelní souboj a taky týmové soucítění, které my, lyžaři, jindy v sezoně nezažijeme,“ říká Krýzl, který se s největší pravděpodobností představí i v obřím slalomu a slalomu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž