Je tu hrozba: skončí éra Zlaté lyže

Nové Město na Moravě - Když ředitelka závodu Zora Honzlová děkovala divákům za jejich podporu letošní Zlaté lyže, vloudila se jí do hlasu obava: "Doufám, že to nejsou má historicky poslední slova ke Světovému poháru v Novém Městě na Moravě." Může být jeden z nejoblíbenějších podniků Světového poháru ohrožen?

Pesimistický scénář zní: za rok se do kalendáře vrací Kanada, na Nové Město nezbude místo. A v letech 2007-08 musí ustoupit Liberci, kde proběhne generálka na mistrovství světa.

"Nestrašte," vybízí Petr Honzl, manžel Honzlové a šéf organizačního výboru. Nevzdal ani boj o ročník 2007. "Usilujeme, aby Nové Město a Ramsau získaly sprintérskou sérii mezi závody v Kanadě a olympiádou."

Definitivně rozhodne květnový kongres FIS. "Na klasický závod to v příštím roce bohužel nevypadá," uznává Honzl.

A pak? Neurčí funkcionáři FIS, že v kalendáři bude z českých pořadatelů pouze Liberec? "Zkouška šampionátu tam musí být v každém případě. Ale letos je generálka olympiády v Pragelatu, a přesto nevypadly z termínovky jiné italské závody," porovnává šéf organizátorů z Vysočiny.

Na pořádání Světového poháru 2008 již obdržel ústní příslib od šéfa běžeckého úseku FIS, Švýcara Capola. "Bohužel, drafty se nedělají písemně."

Pomoci může i Milan Jirásek, vždyť předseda Českého olympijského výboru sedí v předsednictvu FIS. "Mohu lobbovat. Jenže s programem, který předloží běžecká komise, už většinou předsednictvo nehne."

Jirásek ví, jak ostrý poziční boj při tvorbě termínovky probíhá. "Funguje tam princip domina," říká. "Nové závody proniknou do svěťáku, jiné to strhne. Zvlášť skandinávská lobby je nesmírně silná. Oslo, Falun i Lahti chtějí své akce vždy jen o víkendu."

Jeden trumf Nové Město má. "Takovou diváckou kulisu nemají snad nikde na světě," tvrdí Jirásek. Bude to stačit v prostředí lyžařského byznysu?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž