Goldberger: Zavřete oči, odcházím...

  • 3
Bad Mitterndorf - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Už nikdy neuvidíte Andyho Goldbergera skočit z můstku. Neplačte, odchází muž, který se nikdy nepřestal smát. Nejlepší skokan devadesátých let, mistr světa, trojnásobný vítěz Turné i Světového poháru, světový rekordman. Zůstal však pořád prostořekým, upřímným klukem.

I když ho kdysi potrestali poté, co před kamerami připustil, že okusil kokain.

Loučí se ve 33 letech, kdy ještě stále neholí svoji dětskou tvář.

Byla to skoro hollywoodská show. Ve zlaté kombinéze se "zlatý chlapec" protlačil davem fanoušků zpoza tribuny na stadion.

Stmívalo se, můstek osvětlovaly jen zářící nafukovací balony. Lidé vydrželi mávat rakouskými vlajkami, z reproduktorů tklivě zněl Elton John, i v tuhém mrazu 15 stupňů Celsia ukápla slza.

Džíp pak rychle vyvezl skokana na věž. Honem, než padne tma. Krátce si povytáhl brýle a hop dolů. Odraz, let lehce kormidlovaný rukama.

Za ním na obrazovce běží film jeho života. Dopad a dva ukazováčky zamíří k nebi. Naposledy. Kolik to bylo? Někde kolem 185 metrů, kalkulačního bodu můstku. Nikdo neví, kolik přesně, už se neměřilo.

Že je Goldberger stále ve formě, dokázal už ve středu, kdy letěl na 215,5 metru, až za rekord můstku, ale sáhl si při tom rukou na zem.

Pak "Goldi" odepjal lyže a nechal je ležet na sněhu. Chopil se mikrofonu a dlouho mluvil – jako by chtěl ukázat, že bude stejně zdatný i v dalším životě. Jako televizní komentátor.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž